Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului 'Odighitria', adusa in Constanta

Vineri, 6 februarie, la ora 17.00, la biserica Sf. Mc. Haralambie din Constanta (Tomis Nord), a fost adusa spre inchinarea credinciosilor icoana facatoare de minuni “Odighitria” de la Manastirea Baytali din Ucraina. Icoana va ramane la biserica pana miercuri, 11 februarie.

Evenimentul este prilejuit de sarbatorirea hramului acestul locas de cult, Sf. Haralambie, praznuit de Biserica Ortodoxa pe data de 10 februarie.

Icoana Maicii Domnului “Odighitria”

Infiintata in jurul anului 1700, Manastirea Baytali (denumirea vine de la satul ucrainean Baytali, situat la 200 de km de Odessa) ce adapostea peste 300 de calugari, nu a scapat de cruzimea otomana care a dus la nimicirea ei.

Un odor scump ramas din acea perioada este Icoana Maicii Domnului “Odighitria”, salvata in chip miraculos de la distrugere, fiind ascunsa de calugari si credinciosi timp de doua secole.

In anul 2005, icoana s-a intors acasa dupa o indelungata pribegie fiind adusa de calugarii de la Manastirea Sf. Pantelimon (Odessa), unde a fost adapostita in ultima perioada. Insa, din chipul Maicii Domnului se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii fiind inegrita de trecerea timpului. Incercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a esuat.

Prima minune savarsita dupa intoarcerea acasa a icoanei, a fost aceea ca, in mod minunat, fara interventia mainii omenesti, culorile au devenit din nou vizibile, redand frumusetea si stralucirea icoanei de odinioara.

Din acest moment, minunile savarsite de aceasta icoana sunt nenumarate, mai ales vindecarile de diferite boli de care sufereau cei care veneau sa se inchine in fata Maicii Domnului. In semn de multumire, multi dintre cei vindecati, au prins de icoana diferite podoabe sau daruri care sunt pastrate si astazi ca marturie a milostivirii si bunatatii lui Dumnezeu

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

.

10 Februarie 2015

Vizualizari: 445

Voteaza:

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului 'Odighitria', adusa in Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE