Ierarhul mehedintenilor la hramul manastirii Polovragi

Sute de credinciosi gorjeni si din intreaga Oltenie au luat parte la sarbatoarea duhovniceasca a Adormirii Maicii Domnului de la manastirea Polovragi.

Crestinii evlaviosi au sosit inca din ajunul praznicului la renumita vatra monahala, asistand la slujba Privegherii si la Prohodul Maicii Domnului. In mijlocul celor cateva sute de suflete a fost prezent Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, care a savarsit slujba de seara la altarul de vara al manastirii.
 
Dupa cinci ceasuri de comuniune in rugaciune, cei prezenti au ascultat cu evlavie starile prohodului, cantate de soborul de preoti si de Grupul Psaltic al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. La final, toti cei de fata au purces in procesiunea cu icoana si epitaful Maicii Domnului in jurul bisericii manastirii, inaltand intr-un glas cantari de ingropare in cinstea Adormirii Fecioarei.
 
In ziua praznicului, in pofida vremii ploioase, poienita dinaintea altarului de vara s-a umplut de multime de oameni, care au ascultat Sfanta Liturghie la adapostul umbrelelor si prelatelor asezate din timp, prin purtarea de grija a ostenitoarelor manastirii. Peste doua treimi dintre credinciosi s-au impartasit cu Sfantul Trup si Sange al Domnului, dupa ce s-au marturisit duhovnicului in timpul postului si au primit dezlegare.
 
Un moment special l-a constituit hirotonia intru diacon a tanarului teolog Cristian Ionut Raicu. Prin punerea mainilor ierarhului mehedintean, acesta a primit harul si slujirea Sfantului Stefan, fiind asezat in treapta diaconiei pe seama parohiei Cocorova, protopopiatul Drobeta Nord, unde va fi si instalat ca preot in data de 17 august. La ceas de bucurie si implinire a nazuintelor sufletesti, parintelui diacon i-au fost aproape familia si prietenii, rugandu-se in taina pentru urmarea cu dragoste a lui Hristos si pazirea fara prihana in misiunea ce i se asterne inainte.
 
In cuvantul de invatatura de la sfarsitul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Nicodim le-a vorbit celor de fata despre rolul Sfintei Fecioare in iconomia mantuirii si importanta pe care a dobandit-o pentru toti crestinii, mai ales pentru cei care ii poarta numele. Durerea pe care au simtit-o Sfintii Apostoli in momentul aflarii mutarii ei la Domnul este comparabila cu cea pe care au simtit-o ucenicii si mironositele cand L-au coborat pe Hristos de pe cruce. Cu toate acestea, a mai spus Parintele Episcop, ziua  Adormirii Maicii Domnului este zi de praznic si chiar de bucurie, intrucat credinciosii au castigat o mijlocitoare neobosita catre Dumnezeu si izbavitoare din moarte a sufletelor celor ce o cinstesc si i se roaga cu credinta.
 
Praznicul Adormirii Maicii Domnului din Lavra Polovragiului s-a incheiat cu o slujba de parastas savarsita pentru ctitorii, donatorii si binefacatorii asezamantului monahal.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

16 August 2013

Vizualizari: 175

Voteaza:

Ierarhul mehedintenilor la hramul manastirii Polovragi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE