Ierarhul Tomisului este prezent la Patriarhia Ecumenica de Constantinopol

Cu prilejul evenimentelor religioase dedicate praznuirii Sfantului Teodor Tiron, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a participat la sarbatorirea Sfantului Teodor Tiron in orasul grec Mitilini, al carui ocrotitor este. Manifestarile vor continua la Constantinopol, locul de nastere al Sfantului, unde, duminica, 20 februarie, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie, impreuna cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, si cu alti ierarhi, la Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, Istanbul (Turcia).

Cu aceasta ocazie, Inaltpreasfintitul Teodosie ii va inmana Sanctitatii Sale distinctia Arhiepiscopiei Tomisului: Crucea „Sfantul Apostol Andrei”.

Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarh Ecumenic, a mai fost oaspetele eparhiei de la malul Marii Negre, iar in anul 2004 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Ovidius”, Constanta.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Roma si Patriarh Ecumenic este al 270-lea succesor al Bisericii crestine.Sanctitatea Sa Bartolomeu I s-a nascut in insula Imvros din Turcia, la data de 29 februarie 1940. Pana la intrarea in monahism a purtat numele de Dimitrios. Dupa absolvirea liceului (in Constantinopol) si a Facultatii de Teologie din insula Halki (promotia 1961) s-a calugarit, luand numele de Bartolomeu. Este un bun vorbitor de greaca, turca, latina, italiana, franceza, engleza si germana.

Intre anii 1963 – 1968 a fost trimis de Patriarhia Ecumenica sa studieze la Institutul Oriental Pontifical din Roma, la Institutul Ecumenic din Bossey si la Universitatea din München, specializandu-se in drept canonic. A obtinut titlul de doctor in teologie la Institutul Oriental Pontifical (Universitatea Gregoriana) din Roma, cu teza intitulata „Codificarea sfintelor canoane si a Constitutiilor canonice in Biserica Ortodoxa”.

In ziua de 22 octombrie 1991 a fost ales Patriarh Ecumenic si, inca din primii ani, a fost recunoscut pentru actiunile intreprinse in spiritul tolerantei si al bunei intelegeri intre diferitele confesiuni crestine. Tot in aceasta calitate a initiat si sustinut o serie de manifestari ecologice, fiind supranumit „Patriarhul verde”.

Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

.

18 Februarie 2011

Vizualizari: 476

Voteaza:

Ierarhul Tomisului este prezent la Patriarhia Ecumenica de Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE