In perioada Postului Sfintelor Pasti se savarsesc toate cele trei Sfinte Liturghii

Perioada Postului Sfintelor Pasti este una speciala si din punct de vedere liturgic. Este perioada in care se savarsesc toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Ortodoxe: a Sfantului Vasile cel Mare, Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite si Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, cea mai des oficiata in cultul ortodox.

Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur se savarseste sambata atunci cand se face si pomenirea celor adormiti. De asemenea, se savarseste in Duminica Floriilor si la Sarbatoarea Bunei Vestiri. A intrat in traditia Bisericii ca in fiecare sambata sa se savarseasca aceasta Sfanta Liturghie legata de pomenirea celor adormiti.In perioada Postului Mare, in Bisericile Ortodoxe se savarseste de 7 ori Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Pe parcursul intregului an, aceasta slujba se oficiaza de 10 ori: „Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se savarseste in primele cinci duminici ale Postului Mare precum si in Joia si Sambata Patimilor”. Cea de-a treia Liturghie din cultul Bisericii Ortodoxe, Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, se savarseste numai in Postul Sfintelor Pasti: „Biserica, in canonul 52 al Sinodului Trulan, a randuit ca aceasta Sfanta Liturghie sa se savarseasca in toate zilele Postului Mare, in afara de sambata si duminica si, bineinteles, in afara de Sarbatoarea Bunei Vestiri cand se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur.

Sfanta Liturghie se poate savarsi aproape in fiecare zi a anului bisericesc. In timpul Postului Mare, sunt insa si zile aliturgice: luni si marti din prima saptamana, precum si in Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

22 Februarie 2010

Vizualizari: 799

Voteaza:

In perioada Postului Sfintelor Pasti se savarsesc toate cele trei Sfinte Liturghii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE