Aceasta sarbatoare comemoreaza sfintirea bisericii Nascatoarei de Dumnezeu din Constantinopol, a Izvorului celui de viata facator si minunile care s-au savarsit de catre Maica lui Dumnezeu in acest sfant locas. Istoricul acestui praznic provine dintr-o tamaduire. Cu putin timp inainte de urcarea sa pe tron, Imparatul Leon cel Mare s-a plimbat intr-o padure, in apropierea Constantinopolului. Aici a intalnit un batran orb care l-a rugat sa-l conduca in cetate. Leon accepta sa-l calauzeasca.
In drum spre cetate, aproape de un loc salbaticit, orbul a fost cuprins de o sete arzatoare si l-a rugat pe
Leon sa-i dea apa. Dupa indelungi cautari, glasul Maicii Domnului l-a indrumat spre locul unde exista un izvor: "Patrunde, Leone, imparate, mai adanc in padurea aceasta si, luand cu mainile apa tulbure, potoleste setea orbului si unge apoi cu ea ochii lui cei intunecati; si vei cunoaste de indata cine sunt eu, care salasluiesc aici de multa vreme". Profetia s-a implinit. Dup ace orbul si-a potolit setea a inceput sa vada. Cand
Leon a fost proclamat imparat, a zidit langa acel izvor o biserica cu hramul Izvorul Tamaduirii. Mai tarziu, imparatul Iustinian, dupa ce s-a vindecat de o boala incurabila, cu apa aceluiasi izvor, in semn de multumire, a construit si el o impresionanta biserica.
Credinciosii care merg astazi la Istanbul - numele nou al vechii cetati a Constantinopolului - pot sa se inchine in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista pana astazi izvorul cu apa tamaduitoare al Maicii Domnului.
In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (agheasma mica).
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.