Inaintepraznuirea Botezului Domnului

Pentru pregatirea sufleteasca a credinciosilor toate sarbatorile imparatesti sunt precedate de un timp de pregatire, de anticipare sau introducere, numit pre-serbare, inainte-serbare sau inainte-praznuire. Ele au, de asemenea, si o perioada de continuare sau prelungire a serbarii, numita dupa-serbare sau dupa-praznuire. Ziua cea dintai a inainte-serbarii se numeste inceputul sarbatoririi, iar ziua ultima a dupa-serbarii se numeste odovania, adica sfarsitul, dezlegarea sau incheierea sarbatorii. De joi, 2 ianuarie, a inceput Inaintepraznuirea sarbatorii Botezului Domnului (6 ianuarie).

Mantuitorului nostru Iisus Hristos a fost botezat in raul Iordan de catre Sfantul Ioan Botezatorul, numit si Inaintemergatorul Domnului.

Sfantul Prooroc Ioan L-a oprit pe Iisus, zicandu-I: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?“. Dar, Domnul Iisus i-a raspuns ca botezul Lui este plinirea a toata dreptatea. Prin botezul lui Hristos, toata firea apelor s-a sfintit.

In momentul botezului, cerurile s-au deschis si s-a auzit glasul lui Dumnezeu: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit intru Care am binevoit“, iar Sfantul Duh S-a coborat peste Domnul Iisus in chip de porumbel. Astfel, S-a descoperit in chip vazut oamenilor Sfanta Treime: Dumnezeu-Tatal, Dumnezeu-Fiul si Dumnezeu-Sfantul Duh. De aceea sarbatoarea se numeste si Epifanie, care inseamna, in limba greaca, descoperire.

Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

03 Ianuarie 2014

Vizualizari: 125

Voteaza:

Inaintepraznuirea Botezului Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE