Inalt Preasfintitul Teofan implineste astazi 51 de ani

Peste 100 de preoti, studenti si monahii au participat in aceasta dimineata la slujba Sfintei Liturghii in vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. Astazi Inalt Preasfintitul Parinte Teofan implineste 51 de ani.

In Biserica “Sf. M. Mc.

Gheorghe”, vechea Catedrala mitropolitana din Iasi a fost oficiata astazi (19 octombrie) Sfanta Liturghie. Slujba a fost savarsita de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Au mai participat preotii din Mitropolia Moldovei si Bucovinei care au inceput ieri cursurile pentru definitivat si gradul al doilea in preotie si studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi, precum si obstea de maici a Centrului eparhial Iasi. La final, Parintele Mitropolit Teofan a adresat un cuvant in care a marturisit faptul ca ziua de astazi este “speciala” intrucat aniverseaza 51 de ani. “Multumim lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit sa fim astazi impreuna. Astazi este o zi speciala intrucat a mai trecut un an din viata mea. Patrund in cea de-a doua parte de veac a vietii pamantene. Dumnezeu sa fie binecuvantat pentru tot ceea ce s-a intamplat bine sau mai putin bine in anii care au trecut. Totul are rostul sau in purtarea de grija a lui Dumnezeu. Il rugam pe Dumnezeu sa ne daruiasca tuturor bucuria de a fi impreuna in slujirea Domnului si mai ales in imparatia vesniciei Preasfintei Treimi”, a spus IPS Teofan. Parintele Mihai Prodan, inspector in cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iasilor, a oferit din partea preotilor care participa timp de doua saptamani la cursurile pentru definitivat si gradul al doilea in preotie un buchet de flori “ca simbol al dragostei si al recunostintei”. “Bunul Dumnezeu sa va aiba in paza, iar Sfanta Cuvioasa Parascheva sa va ocroteasca si sa va calauzeasca”, i-a dorit din partea celor 100 de preoti cursanti pr. Mihai Prodan.

Inalt Preasfintitul Parinte Teofan s-a nascut la 19 octombrie 1959, in comuna Corbi, judetul Arges. A studiat la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), apoi la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1980-1984). De asemenea, in perioada 1986-1990, a urmat studii de doctorat la Institutul Teologic „Saint Serge“ din Paris. A intrat in monahism in 1984, la Schitul Crasna (Prahova), iar in 1985 a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah. Intre anii 1990-1991 a ocupat functia de secretar al Cabinetului patriarhal. In 1991 a fost ales Episcop-vicar Patriarhal, iar in anul 2000 a devenit Mitropolitul Olteniei. In sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din data de 5 martie 2008 a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

.

19 Octombrie 2010

Vizualizari: 689

Voteaza:

Inalt Preasfintitul Teofan implineste astazi 51 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE