Inaltpreasfintitul Parinte Adrian Hritcu s-a mutat la cele vesnice

In ziua pomenirii Sfantului Mucenic Policarp, sambata, 23 februarie 2013, la orele 21.00, Inaltpreasfintitul Parinte Adrian Hritcu, fost Arhiepiscop al romanilor ortodocsi din Franta si Europa Occidentala a incetat din viata la manastirea Poglet (comuna Corbasca, judetul Bacau).

Inmormantarea va avea loc, marti, 26 februarie 2013, orele 11.00, la Manastirea Poglet.

Inalpreasfintitul Adrian Hritcu, fost arhiepiscop al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Occidentala, a fost originar din satul Stiubieni, judetul Botosani, si s-a nascut la 22 februarie 1926.



Dupa ce a terminat armata, viitorul monah Adrian a plecat la Manastirea Neamt, acolo unde a absolvit Seminarul si unde a fost hirotonit diacon si apoi preot. A fost cativa ani staret la Manastirea Slatina (Suceava) si apoi la Manastirea Durau.

Mitropolitul Moldovei din acea vreme, Iustin Moisescu, viitorul patriarh al Romaniei, l-a chemat la Iasi, unde a fost vreme indelungata exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si mai tarziu a fost ales Episcop Vicar. In aceasta calitate, a desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara.

IPS Adrian a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti in perioada 1953 - 1957 si apoi studii de specializare la Facultatea de Teologie din Fribourg – Elvetia si la Institutul Ecumenic de la Bossey (1973). In anul 1980 Episcopul vicar Adrian Botosaneanul a ajuns in fruntea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Occidentala cu sediul la Paris. La 16 noiembrie 1982 va deveni arhiepiscop al aceleiasi Eparhii, functie ce o detine pana in anul 1990.

IPS Adrian a avut o bogata activitate ecumenica, facand parte din delegatia Bisericii Ortodoxe Romane la sesiunea anuala a Consiliul Ecumenic al Bisericilor (COE). De asemenea, inaltul ierarh a efectuat vizite pastoral-misionare in Italia si Franta, luand contact cu reprezentantii celor mai importante manastiri ale acestor tari. Inaltpreasfintitul Adrian Hritcu a vizitat India si comunitatile ortodoxe de la Baden - Baden (Germania), dar si pe cele din Viena. In mai 1979, a condus delegatia Bisericii Ortodoxe Romane la Conferinta Ecumenica de la Cairo.

Dupa 1990, la scurta vreme, Inaltpreasfintia Sa s-a retras din scaunul de arhiepiscop, datorita varstei inaintate.

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

Sursa: epr.ro

.

25 Februarie 2013

Vizualizari: 599

Voteaza:

Inaltpreasfintitul Parinte Adrian Hritcu s-a mutat la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE