In perioada 18-20 mai 2011, Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, din cadrul Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati, organizeaza simpozionul international „Dialog interdisciplinar in cercetarea academica”, editia a VII-a.
Miercuri, 18 mai a.c., programul a debutat cu inaugurarea si sfintirea cu aghiasma si ungere cu untdelemn sfintit a noului sediu al Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie din Galati, in urma lucrarilor de consolidare si reparatii. Slujba a fost oficiata de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de preoti profesori ai Departamentului Teologic, in prezenta dlui prof.
Programul a continuat prin audierea conferintei cu titlul „Sa ne intoarcem la Parintii Bisericii. Filantropia”, sustinuta de catre prof. univ. dr. Reinhold Gestrich, din cadrul Bisericii Luterane a landului Baden-Württemberg.
Participantii la acest simpozion international sunt profesori teologi si reprezentanti ai Academiei Teologice din Varsovia, Universitatii „Aristotel" din Tesalonic, Institutul de Studii Neoelenice din Atena, Facultatii de Teologie din Tübingen/Ulm, Universitatii „B.P. Hasdeu" din Cahul, Universitatii de Stat din Chisinau, Facultatilor de Teologie din Arad, Bucuresti, Iasi, Facultatilor din Constanta, Pitesti, Iasi, Bucuresti, Galati, Muzeul Brailei, Institutul de Cercetari Eco-muzeale din Tulcea, Muzeul Judetean din Slobozia.
In zilele de 19 si 20 mai a.c., sunt programate diferite dezbateri si lucrari pe mai multe sectiuni: teologie, istorie, sociologie, educatie, arta si filosofie. Astfel, timp de 3 zile, peste 70 de specialisti in domeniile mentionate vor prezenta cele aproximativ 100 de lucrari inscrise in programul simpozionului.
Tematica abordata este foarte vasta si cuprinde urmatoarele directii:
1. Sectiunea Istorie: istorie veche si medie, istorie veche si antica, realitati medievale romanesti, regiunea gurilor Dunarii-realitati locale si interese politice, Basarabia - trecut si prezent, istoriografie si actualitate, orasul Galati - aspecte de istorie locala;
2. Sectiunea Teologie: criza economica si criza spirituala a familiei in Rasaritul si Apusul Europei; practici neliturgice si necanonice in savarsirea Tainei Sfantului Botez; noi marturii athonite despre biserici din Galati; familia crestina intre traditie si modernitate; Tomis si martiri din Gothia dunareana; nasterea - de la eveniment la politica demografica; nunta in traditia bizantina; actiunea sociala a Bisericii;
3. Sectiunea Filosofie: Anul Cioran;
4. Sectiunea Sociologie: Romania sociala;
5. Sectiunea Educatie si Arta: dezvoltare si schimbare in managementul educational din societatea cunoasterii; influenta educationala a modelelor umane reflectate in tipologia personajului feminin, invarianti cadentiali in muzica clasica; insurgenta esteticului - conflict si paradigma in istoria artei; femeia - personaj in dramaturgia romaneasca interbelica.
Sursa: edj.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.