Informatii incomplete si comparatii tendentioase

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMaNE, ne informeaza:

Referitor la articolul intitulat "Patriarhia Romana, profit mai mare decat McDonald`s Romania", publicat sub semnatura domnului Valentin Vioreanu in saptamanalul Capital din 17 iulie 2012, precizam: 

Din dorinta de a se remarca cu orice pret, autorul articolului prezinta datele financiare depuse conform legii de Administratia patriarhala la Ministerul Finantelor Publice, fara insa a corela veniturile cu cheltuielile si investitiile Patriarhiei Romane. Mai mult, jurnalistul de la Capital dezinformeaza in ceea ce priveste cheltuielile Patriarhiei Romane din anul 2010, care au fost de peste 61 de milioane de lei, conform bilantului contabil, iar nu de aproape 35 milioane de lei, asa cum se mentioneaza in articol. De altfel, domnul Valentin Vioreanu nu a manifestat nici macar minima curiozitate profesionala de a intreba Patriarhia Romana despre destinatia sau felul in care au fost cheltuite sumele mentionate.

Daca ar fi avut decenta impusa de deontologia profesionala, jurnalistul saptamanalului Capital ar fi aflat ca veniturile mentionate nu se gasesc intr-un cont special si nu au intrat in buzunarele cuiva, ci au fost folosite pentru plata salariilor integrale din fonduri proprii a doua treimi din angajatii Patriarhiei Romane si a utilitatilor din ce in ce mai costisitoare, pentru intretinerea si restaurarea imobilelor aflate in patrimoniul Patriarhiei si pentru sustinerea multiplelor activitati social-filantropice, cultural-misionare si educationale desfasurate permanent. In acest sens, doar constatam faptul ca domnul Valentin Vioreanu nu a manifestat acelasi interes profesional pentru informatiile statistice date publicitatii la inceputul acestui an de Patriarhia Romana in legatura cu opera social-filantropica a Bisericii, publicate de principalele agentii de presa din Romania. Daca ar fi acordat atentia cuvenita acelor informatii statistice, ar fi aflat ca in cuprinsul Patriarhiei Romane functioneaza peste 700 institutii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate pentru sustinerea carora in anul 2011 au fost cheltuiti peste 54.000.000 lei. De aceea, termenul profit este impropriu cultelor religioase, deoarece la sfarsitul fiecarui an sumele ramase necheltuite sunt transferate pentru sustinerea activitatii, proiectelor si programelor Bisericii aflate in derulare pe anul urmator. Ca atare, comparatia cu McDonald`s Romania este ridicola si tendentioasa.

In acelasi timp, mentionam faptul ca Centrul de Presa BASILICA a Patriarhiei Romane (Televiziunea si Radioul TRINITAS, publicatiile LUMINA si agentia de stiri BASILICA) nu sunt sustinute financiar de la bugetul de stat sau din publicitate ca institutiile media publice si particulare, ci din donatii ale Arhiepiscopiei Bucurestilor si ale altor eparhii, precum si din venituri ale Patriarhiei Romane. Intre acestea mentionam pe cele realizate de Agentia de pelerinaje BASILICA TRAVEL, care in mod semnificativ poarta acelasi nume ca si Centrul de Presa BASILICA. 

Precizarile mentionate mai sus sunt valabile si in cazul Arhiepiscopiei Bucurestilor, ca de altfel si al celorlalte eparhii din cuprinsul Patriarhiei Romane. Mentionam in mod special ca o parte din veniturile acestora sunt reprezentate de stocurile de lumanari si alte obiecte religioase inca nevandute la parohii si manastiri pentru care exista facturi neincasate, dar care sunt considerate venit in evidentele contabile ale Ministerului Finantelor Publice. 

In concluzie, recomandam domnului Valentin Vioreanu mai multa documentare cand abordeaza astfel de subiecte care prezentate in mod incomplet si tendentios contribuie la inducerea unei atitudini ostile fata de Biserica, institutia poporului roman care se bucura constant de cea mai mare incredere din partea romanilor din tara si strainatate.

Sursa: basilica.ro

18 Iulie 2012

Vizualizari: 268

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE