Astazi, in miercurea din saptamana a patra dupa Pasti, Biserica Ortodoxa praznuieste Injumatatirea Praznicului Cincizecimii. Suntem, asadar la mijlocul perioadei care ne desparte de marea sarbatoare a Pogorarii Duhului Sfant, care va fi pomenita in acest an la 12 iunie. In aceasta zi la Sfanta Liturghie s-a citit pericopa evanghelica din Evanghelia dupa Ioan din cap. 7, versetele 1 – 30, pericopa ce ne-a pus in fata constiintei noastre pe Domnul Iisus Hristos care invata poporul in templul din Ierusalim.
Aceasta sarbatoare o praznuim intru cinstirea celor doua mari praznice, al Pastilor si al Rusaliilor, „ca pe una ce le uneste si le leaga pe amandoua”.
Asupra modului in care a luat fiinta sarbatoarea, precum si asupra pozitiei si cuprinsului ei ne lamureste pe deplin Sinaxarul praznicului, care ne spune urmatoarele: „.Si aceasta sarbatoare a luat fiinta astfel: Dupa ce Hristos a savarsit minunea cea mai presus de fire asupra slabanogului, iudeii cautau sa-L omoare, chipurile scandalizati din cauza Sambetei, caci sambata se facuse aceasta. Deci Iisus a plecat in Galileea si petrecand in muntii de acolo, a savarsit minunea saturarii cu cinci paini si doi pesti a cinci mii de oameni, afara de femei si copii. Curand dupa aceea, sosind Sarbatoarea Corturilor (care la iudei era de asemenea un praznic mare), S-a suit in Ierusalim si se ferea sa fie vazut de oameni. Dar la Injumatatirea acestui praznic, mergand in templu, invata pe oameni si toti cei ce se aflau acolo se minunau de invatatura Lui, si plini de ura, ziceau: Cum stie Acesta carte, fara sa fi invatat? Dar El, fiind un nou Adam, avea aceeasi stiinta, ca si Adam cel dintai; apoi, iarasi, ca Dumnezeu, era plin de toata intelepciunea. Deci toti carteau si erau porniti spre uciderea Lui. Dar Iisus mustrandu-i, ca pe unii, care numai se faceau ca apara Sambata, le-a zis: Pentru ce cautati sa ma ucideti? Si aducand iarasi vorba despre cele spuse mai inainte, le-a zis: Daca va straduiti pentru lege, pentru ce va maniati asupra Mea? Ca daca am facut pe om sanatos, sambata, am facut pentru ca si Moise legiuieste aceasta, adica sa fie dezlegata sambata, cand e vorba de taierea imprejur. Deci, vorbindu-le multe despre aceasta, si dovedindu-Se pe Sine datator al legii si deopotriva cu Tatal, in cea in cea din urma mare zi a praznicului a fost, cu toate acestea, lovit cu pietre de ei, dar piatra nu s-a atins nicidecum de El. Deoarece, prin aceasta invatatura, Hristos S-a dovedit pe Sine Mesia, facandu-se Mijlocitorul si Impaciuitorul nostru cu Parintele Sau cel vesnic, pentru aceasta pricina, sarbatorind praznicul de acum si numindu-l Injumatatirea Cincizecimii, laudam pe Mesia Hristos si punem inaintea tuturor cinstirea fiecaruia din cele doua mari praznice”.
In timp ce textele de la slujbele Duminicilor Slabanogului (a 4-a dupa Pasti) si Orbului (a 6-a dupa Pasti), au in vedere mai mult comuniunea oamenilor intre ei si necesitatea omului pentru om, slujbele de la Duminica Samarinencei (a 5-a dupa Pasti) si de la Injumatatirea Praznicului, insista asupra restabilirii comuniunii Dumnezeu-om. Dumnezeu s-a unit cu omul pentru a-i da acestuia posibilitatea de a se uni cu El. Sfintii Parinti ne spun ca pana la masura la care Dumnezeu s-a facut om, omul poate sa se indumnezeiasca. Slujba Injumatatirii Praznicului este o invitatie adresata de Dumnezeu omului la a se satura din apa cea vie, la a se indumnezei.
Sursa: Radio Reintregirea
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.