Inventarierea bunurilor parintelui Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu

Asa cum Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu si-a exprimat dorinta prin testament, profesorul universitar Aurel Sasu va avea acces la manuscrisele, corespondentele si fotografiile Inaltpreasfintiei Sale. In momentul de fata nu se stie cand va incepe selectarea acestora. Abia dupa finalizarea inventarierii bunurilor si dupa alegerea noului mitropolit, vor fi stabilite detaliile.

„O comisie numita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va incepe inventarierea bunurilor din resedinta si din biroul Inaltpreasfintitului Bartolomeu. Urmeaza sa fie inventariate toate bunurile personale, icoane, carti si toate celelalte, urmand ca toate sa ramana pe loc pana la instalarea noului chiriarh”, a declarat purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

In testamentul scris, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu sublinia: „...Singura mea avere sunt biblioteca si manuscrisele personale, precum si colectia de acte, scrisori si fotografii, toate aflate in resedinta mea din Manastirea Nicula, pe rafturi si in doua seifuri metalice, sub auspiciile Fundatiei Mitropolitul Bartolomeu, din al carui colegiu director face parte si staretul acestei manastiri. Daca si cand se va considera ca acestea pot prezenta un oarecare interes pentru cultura romaneasca, prefer ca la ele sa aiba acces profesorul universitar Aurel Sasu, care mi-a dat acordul in acest sens…”.

Aurel Sasu este profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, dar si critic, istoric literar roman, eseist si traducator. In anul 2009, a lansat, la Biserica „Inaltarea Sfintei Cruci” din municipiu, volumul Despre noi si despre altii, un dialog cu Inaltpreasfintitul Bartolomeu.

In legatura cu inventarierea manuscriselor, a scrisorilor si a fotografiilor Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu, profesorul Aurel Sasu declara ca se simte onorat sa interactioneze cu opera unei atat de valoroase personalitati: „Vom putea purta un dialog cand se va sti exact in ce consta averea, ce manuscrise au ramas, toata dimensiunea acestei mosteniri, pentru a onora aceste mari responsabilitati pe care un text le transmite altora. Toate acestea nu se pot face decat impreuna cu institutia si dupa ce institutia va intra intr-o activitate care sa-mi permita si mie sa port acel dialog in legatura cu toate problemele pe care le ridica editarea, valorificarea si revalorificarea unor materiale care nu sunt cunoscute inca. A fost optiunea Inaltpreasfintiei Sale si pot sa spun ca ma onoreaza, dar stiu ce mari responsabilitati ii revin celui care a fost onorat. E vorba de o relatie a mea cu opera, cu mostenirea, cu ceea ce numim posteritatea unei mari personalitati”.

Sursa: www.radiorenasterea.ro
 

09 Februarie 2011

Vizualizari: 438

Voteaza:

Inventarierea bunurilor parintelui Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE