IPS Arhiepiscop Varsanufie a fost intronizat

Ziua de 8 iunie 2014 ramane inscrisa cu litere de aur in filele cartii de istorie a Arhiepiscopiei Ramnicului, dar mai ales in inimile clerului si credinciosilor acestei eparhii, fiindca noul lor arhipastor, IPS Arhiepiscop Varsanufie, a fost intronizat.

Ceremonia de intronizare a Preasfintitului Parinte Varsanufie ca Arhiepiscop al Ramnicului a avut loc dupa savarsirea Sfintei Liturghii in Catedrala arhiepiscopala din Ramnicu Valcea de catre un numeros sobor de ierarhi, din care au facut parte: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Varsanufie, Arhiepiscop ales al Ramnicului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, PS Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria, PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Andrei Fagarasanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, si PS Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. Raspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie“ al Catedralei mitropolitane din Craiova.

Au mai participat IPS Parinte Datev Agopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din Romania, academicieni, oameni de cultura, reprezentanti ai autoritatilor de stat, centrale si locale, stareti si starete, monahi si monahii, preoti si credinciosi din Arhiepiscopia Ramnicului, precum si din Arhiepiscopia Bucurestilor.

Ceremonia de intronizare a debutat cu citirea Gramatei mitropolitane de catre PS Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, iar dupa ce IPS Mitropolit Irineu i-a inmanat mantia, crucea, engolpionul si camilafca, IPS Parinte Varsanufie a fost purtat spre tronul arhieresc, unde i s-a inmanat carja arhipastoreasca si a fost asezat in tronul de Arhiepiscop al Ramnicului, „in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh“.



La acest eveniment deosebit din viata Arhiepiscopiei Ramnicului si a Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Varsanufie, din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel a participat o numeroasa delegatie, formata din membrii Permanentei Consiliului National Bisericesc si ai Cancelariei Arhiepiscopiei Bucurestilor, condusa de catre PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfintia Sa a transmis cuvantul de binecuvantare, de felicitare si de multumire din partea Patriarhului Romaniei pentru indelungata activitate desfasurata mai bine de 13 ani ca Episcop-vicar al sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor si i-a daruit noului Arhiepiscop al Ramnicului din partea Preafericirii Sale o cruce si un engolpion patriarhale si o carja arhiepiscopala.

Mesajul de felicitare al prim-ministrului Guvernului Romaniei, Victor Ponta, a fost citit de secretarul de stat Victor Opaschi din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, iar cel de bun venit din partea membrilor Consiliului eparhial si a Adunarii eparhiale din Arhiepiscopia Ramnicului a fost citit de pr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului Teologic „Sfantul Nicolae“ din Ramnicu Valcea. In acest al doilea mesaj au fost evidentiate dorinta credinciosilor valceni de a avea un arhipastor care sa le fie aproape si sa le cunoasca bucuria si necazul si speranta preotilor de a stabili legaturi parintesti si fratesti, precum si gandul monahilor de a intensifica viata monahala si duhovniceasca.

IPS Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a aratat ca in ziua sarbatorii Pogorarii Sfantului Duh prin lucrarea Sfantului Duh, IPS Arhiepiscop Varsanufie a intrat in sirul arhiereilor iubitori de carte si de sfintenie - calitati prin care s-au distins ierarhii Ramnicului - si si-a exprimat nadejdea ca, prin rugaciune, evlavie si frica de Dumnezeu, ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei sa continue buna colaborare si sa indrepte, calauzeasca si sporeasca intru toate viata crestina a credinciosilor incredintati spre mantuire.

Noul Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ramnicului a marturisit ca intronizarea Inaltpreasfintiei Sale de praznicul Pogorarii Duhului Sfant, cand a fost intemeiata in chip vazut Biserica, este semnul intaririi Bisericii de pe plaiurile valcene. De aceea, a mai spus IPS Arhiepiscop Varsanufie, principalele coordonate ale lucrarii Inaltpreasfintiei Sale sunt intarirea in dreapta credinta si cresterea in cunoasterea lui Dumnezeu. „Ascultarea noastra in aceasta eparhie va fi implinita in masura in care vom reusi sa acoperim cu fapte aceste cuvinte. Necesitatea pastrarii dreptei credinte si a dreptei vietuiri este tot mai stringenta azi, cand adevaratele valori sunt puse la indoiala, iar familia este puternic zdruncinata. Misiunea noastra are ca prioritati absolute consolidarea familiei crestine, revalorizarea cuvantului prin acoperirea lui cu fapte si raportarea noastra la cuvantul dumnezeiesc in chip drept. Pornesc in activitatea mea de Arhiepiscop al Ramnicului ocrotitori avand pe Bunul Dumnezeu si pe Sfintii Sai: Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Ierarh Antim Ivireanul, Sfantul Cuvios Grigorie Dascalul, Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul si Sfintii Martiri Brancoveni, cu nadejdea ca voi depasi toate obstacolele inerente pe care le voi intalni de-a lungul timpului, dar si cu sentimente de dragoste fata de parintii slujitori ai sfintelor altare, fata de staretii, staretele si vietuitorii manastirilor si fata de poporul binecredincios al acestei sfintei eparhii, asigurandu-i ca impreuna vom reusi sa intarim Biserica lui Hristos Dumnezeul nostru“, a spus IPS Parinte Varsanufie.

Inaltpreasfintia Sa a precizat ca pentru a implini lucrarea amintita este nevoie mai ales de purtarea reciproca in rugaciune.

Ceremonia de intronizare s-a incheiat cu Polihroniul, procesiunea ierarhilor spre Palatul arhiepiscopal, aflat in apropiere, si binecuvantarea clerului si credinciosilor valceni de catre noul chiriarh al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Ioan Busaga
Sursa: ziarullumina.ro

.

10 Iunie 2014

Vizualizari: 557

Voteaza:

IPS Arhiepiscop Varsanufie a fost intronizat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE