IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane s-a aflat joi in mijlocul unui mare numar de credinciosi veniti la slujba Sfintei Liturghii de la Manastirea Antim din Bucuresti, slujba ce a fost savarsita de PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti. Manastirea Antim si-a sarbatorit in aceasta zi cel de-al doilea hram, ctitorul ei fiind Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, praznuit in data de 27 septembrie.
In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, IPS Daniel a vorbit despre Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul care a trait in lumina jertfelniciei si a bucuriei slujirii lui Hristos si Bisericii Sale, care a fost ctitor nu numai al acestei sfinte manastiri ci si ctitor al limbii romane, pentru ca el a desavarsit procesul de traducere din limba greaca in limba romana a cartilor de cult si a adus prin aceasta o contributie deosebita la progresul, la promovarea limbii romane alaturi de alti ierarhi carturari, iubitori de limba romana, misionari si dornici de unitate, cum au fost Mitropolitul Varlaam si Mitropolitul Dosoftei.
IPS Daniel a subliniat bogatia operei si a lucrarii misionare a Sfantului Antim Ivireanul, mentionand ca viata acestuia a fost o pilda de lumina jertfelnica pentru Biserica si pentru neamul romanesc. IPS Sa a vorbit apoi despre activitatea de tipograf misionar a Sfantului Antim Ivireanul:
"Alaturi de Coresi, Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul este cel mai mare tipograf roman pentru cartile bisericesti, atat liturgice cat si de teologie, de aparare a dreptei credinte si de intarire a vietii crestinilor ortodocsi. Ca tipograf misionar, el a tiparit 63, dupa unii 65 de carti in limbile greaca, slavo-romana, romana si a tiparit carti in limba georgiana, pentru ca el era de origine din Georgia, si in limba araba. Prima carte ortodoxa tiparita cu caractere arabe a fost tiparita in 1701, aici la Bucuresti, si anume Liturghierul greco-arab, trimis la Patriarhia Antiohiei pentru fratii nostri ortodocsi arabi. In anul urmator, 1702, a tiparit si Ceaslovul in limba araba si apoi tipografia facuta de el cu caractere arabe a fost transportata la Alepo si a fost folosita de catre Patriarhia Antiohiei din Siria ca mijloc de tiparire a cartilor ortodoxe de slujba, mai ales. Deci acest tipograf misionar a depus o munca neintrerupta pentru raspandirea cuvantului lui Dumnezeu si pentru intarirea credintei ortodoxe in vremuri grele cand majoritatea crestinilor din Rasarit se aflau sub stapanire otomana. Antim Ivireanul a fost un tipograf iscusit si a fost ajutat adesea in lucrarea sa de catre ucenicul sau Mihail Stefan care a dus si in Georgia o tipografie pentru carti care se vor publica in limba georgiana, la Tbilisi. Deci aceasta lucrare tipografica a lui nu s-a marginit numai la Tara Romaneasca, ci prin lucrarea sa tipografica i-a ajutat si pe crestinii ortodocsi arabi, pe crestinii ortodocsi georgieni. Inainte de a fi episcop, Antim Ivireanul a lucrat ca tipograf cinci ani aici la Bucuresti, in tipografia domneasca a Tarii Romanesti, si apoi la Snagov unde a tiparit de asemenea multe carti. La Bucuresti, intre 1690 si 1694, a tiparit cinci carti printre care si Acatistul si Viata Sfintei Cuvioase Parascheva si a Sfantului Grigorie Decapolitul, precum si o Psaltire in limba romana, iar intre anii 1696 si 1701 a tiparit 15 carti la tipografia noua de la Manastirea Snagov, unde a fost si egumen, printre care si "Marturisirea de credinta" a lui Petru Movila. Apoi tipografia s-a mutat din nou la Bucuresti si, intre 1701 si 1705, Antim Ivireanul a tiparit alte 15 carti aici la Bucuresti. In 1705 a intrerupt activitatea tipografica la Bucuresti deoarece a fost ales Episcop la Ramnic si acolo a continuat tiparirea cartilor bisericesti, de teologie, de aparare a credintei, timp de trei ani. La Ramnic, in 1706, a tiparit pentru prima data in limba romana, in Tara Romaneasca, Liturghierul si Molitfelnicul, dupa ce, in 1701, a tiparit pentru prima data in Tara Romaneasca, Noul Testament in limba romana. Apoi in 1708, a fost ales mitropolit al Tarii Romanesti si a pastorit in vremuri foarte grele, aici la Bucuresti si la Targoviste, timp de 8 ani, pana cand a murit in luna septembrie."
Apoi IPS Mitropolit Daniel, a vorbit despre o alta virtute Sfantul Ierarh Antim Ivireanul aceea de ierarh carturar:
"Era un om invatat, vorbea, pe langa limba sa materna georgiana, limba greaca, limba turca, limba araba, limba slavona si limba romana. Atat de bine a invatat limba romana incat a adus o contributie deosebit de importanta la promovarea limbii romane. Pana astazi avem tropare si rugaciuni in cartile de cult asa cum au fost ele tiparite de catre Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul. In lucrarile sale, se vede ca nu cita numai Sfanta Scriptura, ci si o multime de Sfinti Parinti si filosofi pe care i-a citit, pe care i-a cunoscut. Era deci un ierarh carturar care a daruit Bisericii o lucrare deosebita si un impuls deosebit in viata pastorala si misionara din timpul sau."
Sfantul Ierarh Antim Ivireanul a fost si un mitropolit martir, dupa cum a mai spus IPS Daniel in cuvantul de invatatura:
"Sfantul Ierarh Antim Ivireanul a trait in vremuri de mare instabilitate politica si a murit martir ca si domnitorul Tarii Romanesti care l-a ocrotit mult, Constantin Brancoveanu. A fost mitropolit martir pentru ca a dorit trei lucruri importante: in primul rand, a dorit sa tipareasca cat mai multe carti in limba romana, ceea ce a deranjat pe unii dintre oamenii Bisericii care sustineau ca totul trebuie sa ramana in limba greaca sau in slavona; in al doilea rand, pentru ca a aparat foarte mult demnitatea oamenilor umiliti, s-a facut avocatul saracilor, avocatul celor nedreptatiti si, in al treilea rand, pentru ca a dorit ca Biserica sa fie Biserica, sa nu fie folosita de nimeni in alt scop decat cel al mantuirii, asa dupa cum a spus el in cuvantul de intronizare ca mitropolit al Tarii Romanesti. Deci era un mitropolit luptator. Si pentru ca era un mitropolit luptator pentru Biserica, pentru misiunea Bisericii in poporul roman si pentru dreptatea sociala si-a facut foarte multi dusmani."
IPS Mitropolit Daniel, Patriarhul ales al BOR, a mai spus ca Sfantul Antim Ivireanul ramane in constiinta noastra a tuturor si prin ctitorirea Manastirii Antim:
"El a facut planul bisericii, el a supravegheat constructia ei intre anii 1713-1715 si ea a ramas ca o lumanare de Inviere in mijlocul Bucurestilor si ca un model de ctitorie in care viata liturgica se uneste cu filantropia, cu opera de caritate. In testamentul sau referitor la acest asezamant, Manastirea Tuturor Sfintilor, pe care acum poporul o numeste Manastirea Antim, de la ctitorul sau, se spune ca obstea acestei manastiri trebuie sa-i ajute pe cei saraci, dupa posibilitati, si in mod deosebit se remarca grija sa pentru tinerii care se casatoresc, pentru monahii care devin preoti si pentru fetele sarace. Este o lumina a Evangheliei care strabate in tot ceea ce a scris Sfantul Ierarh dar mai ales in legatura dintre rugaciune si fapta cea buna, dintre Liturghie si filantropie."
IPS Daniel a subliniat ca Manastirea Antim este iubita nu numai de catre romani ci si de catre georgieni, pentru ca Antim Ivireanul este un simbol nu numai al credintei crestine si al culturii crestine dar si al bunelor relatii dintre popoarele ortodoxe de care avem mare nevoie astazi. "Deci el a fost georgian, nu si-a uitat niciodata tara dar i-a iubit atat de mult pe romani incat a devenit martir, pentru ca a aparat dreptul romanilor la limba liturgica romaneasca si la dreptate sociala si la demnitatea de a fi crestin ortodox roman", a mai precizat IPS Sa.
IPS Daniel a evocat, de asemenea, perioada in care a participat la viata obstii Manastirii Antim:
"In septembrie 1988 ne-am intors din strainatate la solicitarea si la indemnul vrednicului de pomenire adormit intru fericire Parintele nostru Teoctist Patriarhul. Am primit o chilie aici, la manastire, si am simtit binecuvantarea lui Dumnezeu in timpul sederii aici ca slujitor al Cancelariei Sfantului Sinod in calitate de consilier pentru Sectorul "Teologie Contemporana si Dialoguri Crestine". Si am simtit mai ales binecuvantarea de la Dumnezeu prin rugaciunile ctitorului, Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, si prin rugaciunile parintilor slujitori de la aceasta manastire printre care la loc de frunte l-am pretuit pe parintele Sofian, care este si el rugator la Dumnezeu pentru aceasta manastire, pentru ca a fost un om sfant. Desi nu este canonizat in mod formal, toata lumea stie ca a fost un om sfant, un rugator, un mare duhovnic, un mare sfatuitor. Iar lumina primita de la parintii slujitori de aici, de la vietuitorii manastirii si de la credinciosii si credincioasele care au venit aici, in tot timpul anilor de comunism, cu multa evlavie si cu multa dragoste, ne-a imbogatit toate aceste daruri, ne-a imbogatit sufletul. Deci, aceasta manastire a fost un laborator al Invierii, tot timpul dar mai ales in vremuri de incercare. "
Dorina Zdroba
Vezi video:
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.