IPS Mitropolit Irineu implineste 54 de ani

16 noiembrie este o zi de sarbatoare pentru Biserica Dreptmaritoare din Oltenia. Inalt Preasfintitul Parintele nostru Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, implineste 54 de ani de la nastere. Cu acest prilej, clericii, monahii, monahiile si credinciosii din cuprinsul Sfintei noastre Mitropolii ii sunt alaturi, inaltand rugaciuni pentru sanatate, putere de munca si indelungare de zile.

La data de 16 noiembrie 1957, venea pe lume, in satul Spinu, din comuna Perișani, judetul Valcea, cel care avea sa fie ales de Dumnezeu spre a fi parinte si arhipastor „turmei celei cuvantatore” a credinciosilor din Oltenia. A fost botezat cu numele de Ion.

Primii pasi spre Sfanta Biserica i-a facut alaturi de parintii sai, Gheorghe si Maria, buni crestini si pazitori ai dreptei credinte. Dupa ce a absolvit scoala primara din satul natal, unde s-a dovedit a fi un elev sarguincios, tanarul Ion Popa a batut, in anul 1974, la poarta Manastirii Frasinei. Aici a fost primit mai intai ca frate, urcand mai apoi, treapta cu treapta, frumoasa si in acelasi timp anevoioasa carare a calugariei. In anul 1975 s-a inscris la cursurile Seminarului Teologic „Sfantul Grigorie Teologul” din Craiova.

In perioada 1981-1985 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar de la Bucuresti. Finalul acestei perioade a fost incununat prin sustinerea tezei de licenta cu titlul: „Cunoasterea lui Dumnezeu si ideea de epectaza la Sfantul Grigorie de Nyssa”. Dupa absolvirea studiilor universitare, tanarul frate a primit, in calda imbratisare a „Bratelor parintesti”, haina monahala, pecetluit fiind cu numele de Irineu, dupa care a urmat hirotonia intru ierodiacon (1985) si ieromonah (1986).

In slujba teologiei ortodoxe romanesti

In anul 1985 a fost admis la scoala doctorala a Institutului Teologic din Bucuresti, unde a studiat pe disciplina Patrologie. Tema lucrarii a fost: „Politica religioasa a imparatului Iustinian”, sub coordonarea pr. prof. dr. Stefan Alexe. Dupa ce, timp de un an de zile(1986-1987), a urmat cursuri de limba si literatura franceza in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Grenoble, si-a continuat studiile doctorale pe specialitatea Teologie Dogmatica la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge’ din Paris (1987—1990). In urma sustinerii tezei cu titlul „La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand”, elaborata sub coordonarea stiintifica a Pr. prof. dr. Boris Bobrinskoy, a fost investit de comisia doctorala cu titlul de doctor in teologie, cu calificativul „magna cum laude”. In paralel, a urmat si cursuri de limba engleza la Londra (1989-1990), precum si de arheologie biblica la Institutul de Arheologie Biblica din Tantur – Ierusalim (1990-1991). Intre anii 1990-1991, a predat Istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris.

Slujirea ca arhiereu vicar al Eiscopiei de Ramnic

In data de 6 septembrie 1991, Parintele nostru Irineu a fost randuit, prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ramnicului, cu titulatura de „Slatineanul”. A fost investit ca Episcop prin Decretul nr.77 din 6 septembrie 1991 al Presedintelui Romaniei. Slujba de hirotonie intru arhiereu a avut loc la data de 6 octombrie 1991.

Din anul 2000, a fost ales ca referent pentru manuale de religie din cadrul Comisiei teologice si liturgice a Sfantului Sinod, iar din 2003, indeplineste functia de secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea sfintilor romani.

In calitate de Episcop vicar, IPS Irineu a participat activ la mai multe simpozioane si intruniri ecumenice din tara si de peste hotare. Vom mentiona aici doar o mica parte din ele: Congresul liturgic al Institutului Teologic „Saint Serge“ din Paris (12-19 iunie 1986), Colocviul international „Ortodoxia si frumusetile ei intr-o lume secularizata“ (Bossey, Elvetia, 17-24 aprilie 1987), Colocviul stiintific „Rolul religiei in cultura si civilizatia popoarelor“, organizat de Institutul Mondial al Religiilor din Paris (5-8 martie 1988), Simpozionul „Rolul Sfantului Nicodim in monahismul romanesc“ (Manastirea Tismana, 23 septembrie 2006), Colocviul „Toward Jerusalem Concil Two“ (TJC II) – „Spre al doilea sinod de la Ierusalim“ (Manastirea Sambata de Sus, 16-19 octombrie 2006) etc.

Din anul 1991 si-a inceput activitatea didactica la Facultatea de Teologie a Universitatii din Craiova, mai intai ca profesor suplinitor la Catedra de Istoria Culturii si Civilizatiei Bizantine (1991-1994), venit prin transfer de la Institutul Teologic „Sfantul Serghie” din Paris. In 1994 a devenit titularul Catedrei de Teologie Dogmatica si Morala (1994-1997), apoi conducatorul acesteia (1997 si al Catedrei Sistematico-Practice (2004-2008). Din anul 2008, IPS Parinte Mitropolit este Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul aceleiasi institutii (mai precis 24 ianuarie 2008).

In perioada 1999-2001, a activat pe postul de profesor de Teologie Morala la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna“ din Sibiu.

Intre anii 2002-2005, IPS Irineu a urmat cursurile doctorale din cadrul Facultatii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, obtinand in anul 2005 titlul de doctor in Drept Civil cu teza „Raportul dintre preceptele morale crestine si normele juridice”, elaborata sub coordonarea stiintifica a acad. prof. dr. Ion Dogaru, cu calificativul „magna cum laude”.

Pe tot parcursul activitatii universitare de pana acum, IPS Parinte Irineu a scris numeroase carti, studii, articole si traduceri. Dintre acestea le amintim pe cele mai recente: „Iisus este Acelasi, ieri si azi si in veac”, un laborios tratat de hristologie, publicat anul trecut la Editura „Mitropolia Olteniei” si „La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand”, lucrare prefatata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si publicata anul acesta la Editura „Basilica” a Patriarhiei Romane.

In data de 22 noiembrie 2010, activitatea carturareasca a Mitropolitului nostru a fost incununata cu titlul de Membru de Onoare al Academiei Romane.

Mitropolit al Olteniei si Arhiepiscop al Craiovei

Data de 8 iulie 2008 s-a dovedit providentiala pentru poporul cel binecredincios din partile Oltenei, PS Irineu Slatineanu fiind randuit, prin hotararea Sfantului Sinod al BOR, pentru a fi Intaistatator al credinciosilor in mijlocul carora a crescut si s-a format. La data de 27 iulie 2008, Catedrala Mitropolitana Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir din Craiova a devenit neincapatoare pentru numarul mare al credinciosilor care au venit sa-l intampine pe noul lor Arhipastor. Din aceasta calitate, IPS Parinte Irineu a sfintit sute de biserici, a temeluit numeroase asezaminte sociale, a randuit preoti si diaconi spre folosul credinciosilor, intr-un cuvant, a ingrijit si semanat bine ogorul Bisericii Oltene. Dragostea pentru carte a fost asezata la loc de cinste in preocuparile Inalt Preasfintiei Sale. Atat Editura, cat si Revista Mitropoliei fiind ridicate, prin publicatii de valoare, la locul meritat, alaturi de marile foruri culturale din Romania.

Glasul nostru, al clericilor, monahilor, monahiilor si credinciosilor din Mitropolia Olteniei, se inalta astazi intr-o singura rugaciune catre Tronul Preasfintei Treimi, pentru sanatatea, indelunga petrecerea si intarirea Arhipastorului nostru, spre cinstea Sfintei Biserici Oltene si a noastra mantuire.


Sa ne traiti intru multi si fericiti ani Inalt Preasfintite Stapane!

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

 

.

16 Noiembrie 2011

Vizualizari: 740

Voteaza:

IPS Mitropolit Irineu implineste 54 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact