Juramantul de onestitate si fidelitate fata de Biserica

Jurământul de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică în Arhiepiscopia Bucureştilor

Misiunea Bisericii este aceea de a îndruma pe oameni, prin cuvânt şi faptă,pe calea mântuirii spre a dobândi Împărăția lui Dumnezeu. În acest sens, Biserica are nevoie și de bunuri materiale, considerându-le daruri ale lui Dumnezeu față de lume și având datoria de ale administra cu responsabilitate, pentru împlinirea misiunii ei în lume.Mai precis, Biserica se foloseștede bunurile materiale pentru a împlini porunca iubiriijertfelnice și milostive faţă de aproapele, susținând multiple activităţi cultural-educaționale și social-filantropice, de ajutorare a celor bolnavi, a copiilor şi tinerilor, a bătrânilor,precum și a altor categorii sociale defavorizate.

Din aceste motive, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea nr. 54/18 ianuarie2016, a stabilit ca întregul personal cu atribuții de conducere saudeexecuţie din cadrul Cancelariei Sfântului Sinod şi Administrației Patriarhale, de la Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, mănăstiri, asociații și fundații bisericești, precum și persoanele nesalarizate care utilizează sau administrează bunuri bisericești (epitropii, consilierii parohiali și voluntarii), să depună un Jurământ sau Act de onestitate și fidelitate față de Biserică.

În Patriarhia Română, îndatorirea depunerii unui astfel de jurământ, la nivelul parohiilor, a existat de mai mult timp, fiind prevăzută atât de Statutul pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Române din anul 1925, cât și de Regulamentul pentru funcționarea organelor deliberative și executive din Patriarhia Română din anul 1950 (aflat în vigoare și astăzi). Prin punerea în aplicare a hotărârii Sfântului Sinod nr. 54/18 ianuarie 2016 s-a urmărit, însă, sistematizarea și generalizarea acestei practici în rândul întregului personal cu atribuții de conducere sau deexecuţiedin cadrul Patriarhiei Române.

Necesitatea acestui jurământ reflectă atât preocuparea Bisericii de a promova corectitudinea, transparența și legalitatea în administrarea bunurilor instituționale, de a combate faptele de corupție, cât și dorința de a promova și întări fidelitatea față de instituția bisericeascăși onestitateaîn administrarea bunurilor ei.Astfel, importanța acestui act constă în responsabilizarea clerului şi a celorlalți angajaţi care au atribuții de conducere ori de execuție sau administrează patrimoniul Bisericii.

Acest Act de onestitate și fidelitate față de Biserică poate fi înțeles și ca o completarea jurământului -mărturisire pe care preoții îl fac la momentul hirotoniei. Totodată, el are și o valoareliturgică, întrucât este asumat în cadrul unui spațiu eclesial, cu respectarea unei rânduieli ce are ca momente principale rostirea rugăciunilor începătoare, depunerea jurământului, sărutarea Sfintei Evanghelii și a Sfintei Cruci, formula de încheiereși semnarea documentului.

La nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor, acest Jurământ sau Act de onestitate și fidelitate față de Biserică a fost depus, la date diferite, de către toți clericii și mirenii cu atribuții de conduceresau deexecuție, urmând exemplul personal al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a rostit și semnat acest jurământ, atât în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Național Bisericesc din data de 23 februarie 2016, cât și în calitate de Arhiepiscop al Bucureștilor, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului eparhial din data de 1 martie 2016.

Ulterior, acest jurământ a fost depus de către preoții parohi din cadrul Protoieriilor I, II, III, IV, V și VI Capitală, Ilfov Nord și Ilfov Sud, la Mănăstirea Cernica, în data de 3 martie 2016, precum și de către preoții parohi din cadrul Protoieriilor Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte, la Mănăstirea Ghighiu, în data de 7 martie 2016, în prezența Episcopului Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.Angajații Centrului eparhial (consilieri, inspectori, directori, secretari, gestionarii din cadrul Serviciului Colportaj, muncitorii cu atribuții de gestiune din cadrul fabricii de lumânări Făclia Sfinților Româniș.a.) au depus jurământul în data de 4 martie 2016.

În concluzie, Jurământul sau Actul de onestitate și fidelitate față de Biserică, care a fost depus în Arhiepiscopia Bucureștilor de către clericii şi mirenii cu atribuții de conducere sau de execuție, reprezintă un act de întărire a responsabilității și fidelității acestora față de instituția în cadrul căreia activează, întrucât orice activitate de slujire corectă a misiunii Bisericii este o lucrare sfântă şi aducătoare de binecuvântare pentru poporul dreptcredincios.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureştilor

17 Aprilie 2016

Vizualizari: 288

Voteaza:

Juramantul de onestitate si fidelitate fata de Biserica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE