La Alba Iulia - lansare de carte despre P.S. Policarp Morusca

 

Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia, Editura Reintregirea impreuna cu Editura Dareco au organizat astazi in Aula "Dumitru Staniloae" a Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii "1 Decembrie 1918", lansarea cartii "Prea Sfintitul Policarp. Insemnari despre Unchiul Pompei" a scriitorului Radu Serban, ministru consilier (adjunct) la Ambasada Romaniei din Regatul Belgiei.

Evenimentul a fost urmat de o proiectie a filmului realizat de Televiziunea Romana, "In Memoriam Policarp Morusca", realizator Cristina Ionescu, director de imagine Silviu Andrei.


Site-ul Arhiepiscopiei Alba Iulia prezinta cateva informatii despre personalitatea episcopului Policarp Morusca:

"Prea Sfintitul Policarp a fost invatator confesional, mai apoi preot de tara (parohia Seica Mare, Arhiepiscopia Sibiului) si duhovnic al soldatilor din timpul Primului Razboi Mondial, zece ani a fost staret la Manastirea Hodos-Bodrog (1925-1935), ascultare din care a fost ridicat la demnitatea de episcop, ales fiind de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la data de 26 ianuarie 1935, ca primul episcop al romanilor din America si hirotonit in paraclisul patriarhal, cu hramul "Sfantul Gheorghe" la 24 martie 1935. Episcop al romanilor ortodocsi din America, Policarp Morusca este retinut in 1939 in mod fortat in tara de autoritatile de la aceea vreme, situatie care avea sa se mentina pana la sfarsitul vietii sale, petrecut la 26 octombrie 1958.

Desi i s-au acordat mai multe ascultari, cum ar fi aceea de loctiitor de episcop la Ismail (1941-1944), sau loctiitor de episcop al Maramuresului (1945-1946), episcopul Policarp Morusca s-a considerat intotdeauna episcopul legitim al romanilor din America, de care s-a simtit sufleteste foarte atasat si de care a fost pe nedrept despartit. In anul 1948 a fost pensionat fortat de autoritatile comuniste, sau, altfel spus, "pus in retragere", la fel ca alti multi ierarhi care devenisera incomozi prin felul lor de a se manifesta.


Referitor la dimensiunea cultural-teologica a personalitatii episcopului Policarp Morusca, mentionam ca intre 1920-1924 a fost redactor al Revistei Teologice si apropiat colaborator la Telegraful Roman. Intre 1920-1921 a fost duhovnic al Academiei Teologice de la Sibiu, unde a predat si cursuri de Drept Canonic.


Policarp Morusca, "ambasadorul Ortodoxiei romanesti peste mari si tari" a ramas, prin scrierile sale de o valoare certa si iubirea sa fata de romanii din America, pe care i-a pastorit, un "formator de constiinte" si un pastor mereu interesat de buna vietuire si de mantuirea credinciosilor sai."

.

22 Noiembrie 2007

Vizualizari: 768

Voteaza:

La Alba Iulia - lansare de carte despre P.S. Policarp Morusca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE