La Manastirea Putna a avut loc lansarea cartii Viata lui Eminescu de Zoe Dumitrescu-Busulenga


La Manastirea Putna a avut loc lansarea cartii "Viata lui Eminescu" de Zoe Dumitrescu-Busulenga

La Manastirea Putna a fost lansat volumul "Viata lui Eminescu" de Zoe Dumitrescu-Busulenga, iar in data de 21 ianuarie, la Academia Romana, va avea loc cea de-a doua lansare a volumului.

De-a lungul carierei sale, Zoe Dumitrescu Busulenga a manifestat o deosebita atentie si admiratie fata de opera lui Mihai Eminescu. Fundatia "Credinta si Creatie. Acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga - Maica Benedicta", care si-a asumat raspunderea cultivarii mostenirii culturale si spirituale a Maicii Benedicta, a initiat, la 120 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, publicarea integrala a scrierilor despre Eminescu, ca o datorie de constiinta si un fapt de multumire.

Cartea este prefatata de academicianul Dan Haulica iar forma grafica este realizata de Mircia Dumitrescu. De fapt, volumul care a fost ingrijit de prof. univ. Dumitru Irimia, are o dubla lansare: de ziua de nastere a poetului, la Manastirea Putna, si pe 21 ianuarie, la Academia Romana, in Sala Tronului. Cartea va fi prezentata de domnii Dan Haulica si Dumitru Irimia. Sunt asteptati toti iubitorii de frumusete si adevar la aceasta noua intalnire culturala si spirituala ce are loc sub semnul celor ce s-au intalnit pe aceeasi axa la Putna: Stefan cel Mare, Mihai Eminescu si Maica Benedicta.

In sfera preocuparilor "Doamnei literelor romane", Zoe Dumitrescu-Busulenga, Eminescu a fost o constanta absoluta. De-a lungul intregii sale vieti, marea profesoara a facut un efort continuu de a intelege si a explica semenilor profunzimea de sens si inaltimea aspiratiilor operei si vietii Poetului. Asumarea, dupa o dorinta de o viata, intrarii in cinul monahal i-a fost prilej Maicii Benedicta Dumitrescu-Busulenga pentru adancirea sensului vietii lui Eminescu, a gandului lui Dumnezeu cu el. Semnul reusitei apropierii de Eminescu vor fi cuvintele repetate insistent in ultimele zile, pe patul de spital: "Sa-l aparati pe Mihai!". Sunt cuvinte testamentare, izvorate din intelegerea rostului aparte pe care acesta il are in cultura romana si universala si in devenirea spirituala a umanitatii.

Zoe Dumitrescu - Busulenga s-a nascut in anul 1920 la Bucuresti, fiind o personalitate proeminenta a culturii romane, remarcandu-se prin munca laborioasa desfasurata ca istoric, cercetator si critic literar, eseist, folozof al culturii si pedagog. In ultima parte a vietii, academician Zoe Dumitrescu-Busulenga s-a calugarit si a petrecut ultimii ani la manastirea Varatec, intrand in cinul calugaresc cu numele Benedicta. A trecut la cele vesnice in anul 2006, fiind inmormantata, la cererea ei, la Manastirea Putna cu onoruri militare.

Dan PRICOPE
Sursa: obiectivdesuceava.ro

.

18 Ianuarie 2009

Vizualizari: 618

Voteaza:

La Manastirea Putna a avut loc lansarea cartii Viata lui Eminescu de Zoe Dumitrescu-Busulenga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE