Lacasuri de cult distruse in Kosovo si Metohia


Aceasta a fost tema intalnirii intre reprezentantii Consulatului Serbiei si Muntenegre la Timisoara si reprezentantii mass-media, oameni de cultura si politici

In continuarea manifestarilor culturale organizate sub egida ministrului culturii al Serbiei si ministrului culturii si cultelor din Romania, Consulatul General al Serbiei si Muntenegru la Timisoara a organizat "Zilele culturii Serbiei la Timisoara". Intalnirea a fost sprijinita de Muzeul Banatului din Timisoara si a avut ca subiect prezentarea filmilui "Adnotari despre piatra", un film de Ninoslav Randjelovic, documentar despre starea culturii crestine si patrimoniului in Kosovo si Metohia. Dupa prezentarea filmului a urmat o masa rotunda. Filmul aduce in actualitate distrugerea masiva a bisericilor si manastirilor in Kosovo si Metohia, distrugeri care au atins apogeul in data de 17 martie 2004. Numai in perioada 1999 au fost distruse sau avariate aproximativ 140 de lacasuri de cult, dintre care 34 intr-o singura zi.

Dintre acestea, unele au fost adevarate monumente istorice datand de peste 800 de ani si facand parte din patrimoniul cultural al Serbiei, dar si al Europei si al lumii intregi. Dupa vizionarea filmului, la o masa rotunda au avut loc discutii pe marginea evenimentelor prezentate.

Aceasta actiune va fi continuata la Muzeul Banatului cand, in data de 17 noiembrie, la ora 18.00, va avea loc prezentarea filmului mentionat si o masa rotunda, pe tema "Starea culturii de patrimoniu in Kosovo si Metohia in perioada 1998-2005". Filmul "Adnotari despre piatra" reprezinta o arhiva unica a bisericilor ortodoxe distruse, ale manastirilor si lacasurilor sfinte din Kosovo si Metohia intre anii 1998 si 2005.

Gazda si moderatorul intalnirii de ieri a fost vice consulul Serbiei si Muntenegrului la Timisoara, Jelena Prorokovic-Milicevic, care a primit oaspetii cu multa caldura si le-a vorbit despre situatia mai mult decat ingrijoratoare a lacasurilor de cult din cele doua tinuturi istorice ale Serbiei.
V. TOMOIAG

Cotidianul de Timisoara

.

22 Martie 2006

Vizualizari: 1892

Voteaza:

Lacasuri de cult distruse in Kosovo si Metohia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE