In bisericile ortodoxe s-a oficiat astazi Liturghia Sfantului Vasile cel Mare care provine din Liturghia antiohiana, pe care Sfantul Vasile cel Mare a rescris-o in a doua jumatate a secolului al IV-lea.
Mai multe informatii despre aceasta slujba ne-a oferit Parintele Dumitru Boca, specialist in Liturgica: " Liturghia Sfantului Vasile cel Mare este cea mai veche. In forma ei initiala urmeaza intru totul randuiala Liturghiei Sfantului Iacob, fata de care are insa unele rugaciuni mai scurte. Liturghia Sfantului Vasile cel Mare a fost la inceput Liturghia obisnuita in Biserica Ortodoxa, fapt dovedit de asezarea ei in manuscrise, inaintea Liturghiei Sfantului Ioan Gura de Aur. Incepand cu secolelel IX – X, din pricina lungimii excesive a anaforalei ei, a fost inlocuita treptat cu o Liturghie mai scurta, a Sfantului Ioan Gura de Aur, Deosebirile esentiale, dintre Liturghia Sfantului Vasile cel Mare si cea a Sfantului Ioan Gura de Aur, constau in continutul rugaciunilor rostite de preot si mai ales al rugaciunii centrale prin care se aduce si se sfinteste Sfanta Jertfa, numita Anaforaua liturgica ".
Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se oficiaza de zece ori pe an: in Ajunul Craciunului si in cel al Bobotezei, in ziua de praznuire a Sfantului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, in primele cinci duminici din Postul Mare, in Joia Mare si in Sambata Mare.
Sursa: radiorenasterea.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.