Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia, in Sambata Mare

 In Bisericile Ortodoxe pe 4 mai 2013, in Sambata Mare, se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.

"Sambata Mare exprima momentul in care Mantuitorul, pus in mormant cu trupul a coborat cu sufletul in iad si a rupt pecetile iadului. De aceea ziua de sambata a devenit zi de pomenire pentru cei morti pentru ca dupa caderea primilor oameni raiul s-a inchis”, a precizat Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului.

Liturghia Sambetei Mari ne indeamna la meditatie, la tacere si rugaciune intensa.

'In aceasta Liturghie a Sfantului Vasile auzim quintesenta duhovniceasca a Sfintei Liturghii premergatoare Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos Sa taca tot trupul omenesc si nimic pamantesc intru sine sa nu cugete caci imparatul imparatilor si Domnul Domnilor vine sa se junghie si sa se ofere mancare credinciosilor spre viata vesnica. Inainte merg ingerii si arhanghelii, iar noi ne pregatim prin tacere, rugaciune, meditatie si curatie sa iesim cu Domnul din mormantul propriilor pacate la Lumina lui Hristos”, a spus Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, dupa cum ne informeaza TRINITAS TV.

In timpul Vecerniei cu care se deschide Liturghia Sambetei Mari se citesc mai multe texte din Vechiul Testament care au profetit venirea Mantuitorului, nasterea, viata, patimirile, rastignirea si moartea Sa pe Cruce.

"Liturghia marelui Vasile, din Sambata cea Mare, incheie cumva ciclul celor 10 Liturghii ale Sfantului Vasile care se savarsesc in anul bisericesc. Are o randuiala aparte mai ales prin faptul ca in prima parte a acestei Liturghii, care se savarseste unita cu Vecernia Sfintelor Pasti, sunt numeroase citiri din Vechiul Testament care ne aduc aminte de profetiile care vorbesc despre Invierea Mantuitorului. Aceasta Liturghie a marelui Vasile ne indeamna la meditatie, la tacere și rugaciune pana cand Mantuitorul Hristos va Invia biruitor zdrobind puterea mortii si a iadului daruind tuturor celor care Il iubesc pe El viata vesnica”, a spus parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale, dupa cum ne informeaza Radio TRINITAS.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

03 Mai 2013

Vizualizari: 795

Voteaza:

Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia, in Sambata Mare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE