Liturghie arhiereasca la biserica Sfintii Trei Ierarhi din Constanta

Joi, 30 ianuarie, incepand cu ora 9.00, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie, cu prilejul hramului, la biserica „Sfintii Trei Ierarhi” din Constanta (Str.

Cpt. Dobrila Eugeniu, zona Ciresica).

Hramul bisericii „Sfintii Trei Ierarhi” din Constanta a fost ales de parintele Vechiu Neagu, fost slujitor al bisericii „Adormirea Maicii Domnului II”. In alegerea ocrotitorului bisericii s-a tinut cont de amplasarea asezamantului de cult in apropierea Campusului universitar si de faptul ca Sfintii Trei Ierarhi sunt ocrotitori ai invatamantul teologic.

Initial, slujbele se oficiau intr-o capela amenajata intr-o fosta cantina. Constructia lacasului de cult a inceput in anul 1995 cand a fost turnata fundatia, dupa ce, pe 4 decembrie 1994, a avut loc slujba de sfintire a locului. Biserica, construita in forma de cruce, in stil brancovenesc, are lungimea de 34 de metri, latimea de 20 de metri si inaltimea de 32 de metri. Sfintirea ei a fost savarsita de IPS Teodosie in noaptea Invierii, 11 aprilie, in anul 2003.

Pictura bisericii, in fresca, a inceput in urma cu 3 ani de catre pictorul Ovidiu Napoleon Brandea, iar catapeteasma este realizata cu icoane in ferecatura, tratate in stil neoclasic. Constructia asezamantului este realizata in plan treflat, in stil traditional romanesc.

In zilele imparatului Alexie Comnen, secolul XI, intre teologi au aparut neintelegeri referitoare la cinstirea acordata celor Trei Sfinti Ierarhi, propunandu-se diverse ierarhii. Pentru a pune capat disputei, sfintii s-au aratat, unul cate unul, apoi toti trei arhiereului Ioan care pastorea cetatea Evhaitenilor. Atunci, sfintii i-au spus ierarhului: „noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem si nici o impotrivire sau vrajba nu este intre noi. Ci fiecare la timpul sau, indemnati fiind de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Nu este intre noi, unul intai si altul al doilea, si de vei chema pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, scoala-te de porunceste celor ce se cearta sa nu se mai certe pentru noi. Serbati-ne intr-o singura zi si ne praznuiti cu buna-cuviinta”.

Ierarhul a facut precum ii poruncisera sfintii. In stabilirea datei de praznuire, a plecat de la ideea ca in luna ianuarie sunt praznuiti toti cei trei sfinti: Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Ioan Gura de Aur (aducerea moastelor), pe 27 ianuarie, de aceea a ales o data de serbare comuna in luna lui Gerar.


Biroul de Comunicare

.

28 Ianuarie 2014

Vizualizari: 347

Voteaza:

Liturghie arhiereasca la biserica Sfintii Trei Ierarhi din Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE