În Duminica a 29-a după Rusalii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din Berivoi, județul Brașov. Alături de Preasfinția Sa au slujit un sobor de preoți din care a făcut parte părintele protosinghel Iosif Toma, duhovnicul mănăstirii și părintele Adrian Răduleț de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Sibiu.
Într-un decor de iarnă autentică, maica stareță monahia Procopia Huza împreună cu obștea mănăstirii l-au întâmpinat cu multă căldură sufletească pe Părintele Episcop, care s-a aflat pentru câteva zile în locurile unde s-a născut și copilărit. Credincioși din împrejurimi au venit cu bucurie pentru a asista la Sfânta Liturghie arhierească, într-un decor natural deosebit de frumos.
Preasfinția Sa a adresat la finalul Sfintei Liturghii un cuvânt de învățătură care a scos în evidență recunoștința pe care trebuie să o dăm lui Dumnezeu, dar și oamenilor prin care lucrează Acesta, pentru binefacerile primite în viață. Părintele Episcop a vorbit pe larg despre evenimentele petrecute la vindecarea celor zece leproși, dar numai unul, și acela de alt neam, a venit să-I mulțumească. Trebuie să știm că lepra este o boală infecțioasă gravă cunoscută încă din Antichitate (poate duce chiar la putrezirea cărnii omului infectat), iar atunci când cineva era bolnav de lepră era considerat necurat și izolat de restul societății, fiind o boală ce se transmite prin contact îndelungat cu persoana bolnavă. Nici în zilele noastre nu i s-a găsit leacul deplin. Ar trebui să învățăm din această minune săvârșită de Mântuitorul Hristos, că trebuie să avem recunoștință față Dumnezeu pentru toate darurile pe cere ni le dă în această viață, și în același timp față de părinții, bunicii, învățătorii noștri, de cei care ne-au călăuzit pașii în diferite momente ale existenței noastre.
„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu, care a binecuvântat ca în această Duminică să fim împreună la mănăstirea din Berivoi rugându-ne împreună lui Dumnezeu într-o zi frumoasă de iarnă, trimițându-vă arhierești binecuvântări, maicii starețe, părintelui duhovnic Iosif, maicilor care viețuiesc în această mănăstire, dumneavoastră care veniți aici și participați la sfintele slujbe. Dumnezeu să vă răsplătească toată osteneala, dragostea care o aveți pentru această mănăstire. La mulți și binecuvântați ani”, a spus ierarhul.
Părintele protosinghel Iosif Toma a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate, precizând totodată că în această zi se face pomenirea Sfântului Eftimie, care tradus din limba greacă înseamnă cel vesel, cel voios, ca și Ilarion, Sfântul al cărui nume îl poartă Părintele Episcop. Părintele s-a arătat recunoscător pentru că Preasfinția Sa vine cu multă bucurie în această zonă a Recii unde venea ca și copil pe drumul mânăstirii cu boii și bivolii, și i-a reamintit că ori de câte ori dorește este binevenit pentru a sluji, a se reculege și a fi împreună cu obștea mănăstirii din Berivoi. A mulțumit de asemenea Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu pentru că a binecuvântat revenirea Preasfinției Sale în mijlocul acestei obști, și că este așteptat la rândul Său în ziua Înălțării, la hramul mănăstirii, când a acceptat invitația maicii starețe.
Preasfinția Sa a încheiat transmițându-i părintelui Iosif un călduros ”La mulți ani”, căci peste câteva zile este ziua lui de naștere, urându-i multă sănătate și să țină flacăra credinței aprinsă la această mănăstire.
Preasfințitul Ilarion a miruit credincioșii, iar părintele Adrian Răduleț a împărțit câte o iconiță din partea Părintelui Episcop tuturor celor prezenți.
Autor: ierod. Ciprian Păsărică
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.