In Duminica a saptesprezecea dupa Rusalii, Parohia "Buna Vestire" din Nojorid a imbracat haine de sarbatoare. In mijlocul credinciosilor s-a aflat Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca in Paraclisul "Buna Vestire". In cadrul slujbei, parintele paroh Horatiu Hontila a fost hirotesit iconom. Comuna Nojorid este situata la 9 km de Oradea, pe drumul european E79 care leaga orasul de pe malurile Crisului Repede de Arad si Timisoara. Localitatea este atestata documentar in anul 1229, intr-un act de donatie.
In ultimii ani, odata cu extinderea comunei Nojorid inspre municipiul Oradea si construirea unui nou cartier rezidential, Preasfintitul Sofronie a avut initiativa infiintarii unei noi parohii si construirea unei noi biserici, cu hramul "Buna Vestire", spre folosul duhovnicesc al credinciosilor din acest cartier. Astfel, la inceputul anului 2010, Parintele Horatiu Hontila a fost numit pe seama noii parohii din Nojorid, cu incredintarea de a zidi o noua biserica. Daca la inceput, primele sfinte slujbe au fost oficiate intr-un paraclis amenajat in casa unei familii binecredincioase, odata cu obtinerea terenului desinat constructiei noii biserici s-a inaltat un paraclis in care se savarsesc sfintele slujbe pana la finalizarea noului sfant lacas. Piatra de temelie pentru noua biserica ce se construieste a fost asezata de Preasfintitul Parinte Sofronie in data de 3 noiembrie 2011. Viitorul sfant lacas va fi o replica a bisericii mari a Manastirii Sucevita, la o scara mai mica, copiind planul arhitectural al acesteia. In anul 2012 s-a reusit, prin ajutorul consiliului local Nojorid si a altor binefacatori, turnarea fundatiei noii biserici, urmand ca in acest an sa se ridice zidurile sfantului lacas.
Mica comunitate de credinciosi din parohia Nojorid II a intampinat cu bucurie si emotie sfanta pe Ierarhul Oradiei, in vizita pastorala pentru a treia oara in aceasta parohie. Dupa citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfintitul Sofronie a rostit o frumoasa predica in care a subliniat invataturile sfinte ce se desprind din textul evanghelic de la Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, indemnand cu staruinta pe cei prezenti la a cultiva si a pune in lucrare cele trei virtuti crestine fundamentale, credinta, iubirea si speranta.
"Astazi, in Duminica a saptesprezecea dupa Rusalii, in care Sfanta Biserica a randuit sa se citeasca la Sfanta Liturghie evanghelia femeii cananeence, care a avut atat de multa credinta, desi nu era din poporul israelitean, si s-a dus la Cel despre Care in adancul sufletului ei stia ca este Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul Iisus Hristos, si a cerut vindecarea fiicei ei, iar pentru credinta ei cea mare minunea s-a savarsit, primim o lectie de iubire in stare sa nasca credinta multa, o iubire totala, o iubire de mama, o iubire sfanta, care merge pana la a sfida toate circumstantele nationale, religioase si culturale ale poporului din care provenea aceasta femeie, si ajunge la descoperirea credintei in Dumnezeul Cel Unul si Adevarat, Cel Viu, Puternic si Minunat, descoperit noua in Preasfanta Treime, a credintei adevarate, care rodeste minuni. Daca stam sa ne gandim mai cu atentie si mai in adanc, vedem ca aceasta credinta mare, pe care Biserica ne-o prezinta, ne-o imbie tuturor, ca fiind in stare sa faca minuni, este un rod al iubirii, este rodul iubirii materne, rodul iubirii de care doar o mama este in stare si, asa cum Biserica este maica duhovniceasca pentru noi toti, la fel, pentru fiecare dintre noi, mama noastra ramane, intotdeauna si in vesnicie, ca fiinta care, prin iubire, poate sa ajunga la o credinta mare, savarsitoare de minuni si, totodata, prin aceasta lectie a iubirii nascatoare de credinta, dar si a credintei lucratoare prin iubire, noi invatam cat de mare este puterea rugaciunii mamei.
Aceasta pericopa evanghelica ne descopera, prin excelenta, adevaratele puteri care guverneaza lumea. Inaintea lui Dumnezeu nu conteaza legile strambe pe care noi, oamenii, le asezam in lume, ci lucrurile esentiale, care il pun pe omul cazut in pacat din nou in legatura cu Dumnezeu Care l-a creat, care tin de refacerea firii omenesti cazute, prin puterea Celui Care a venit in lume ca sa il scoata pe om din robia pacatului, a bolii, a suferintei si a mortii. Acestea sunt credinta, iubirea si speranta, cele trei virtuti crestine fundamentale sau cardinale, cele trei puteri esentiale care reprezinta motorul cel duhovnicesc prin care crestinul razbate in viata aceasta”, a spus PS Episcop Sofornie Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, parintele Horatiu Hontila a adresat un cuvant de multumire Preasfintiei Sale pentru distinctia oferita, care este un imbold in a continua, cu mai multa daruire si jertfelnicie lucrarea inceputa. De asemenea, parohul a multumit oficialitatilor locale pentru sprijinul acordat, precum si bunilor credinciosi, pentru care se inalta noul sfant lacas.
Pr. Silviu DOBAI
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.