Liturghie arhiereasca in Parohia Ganeasa

Duminica, 19 ianuarie, Preasfintitul Parinte Sebastian a slujit Sfanta Liturghie in biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Parohia Ganeasa.

In cuvantul de invatatura, Preasfintia Sa a talcuit pericopa evanghelica a Duminicii a XXIX-a dupa Rusalii: „Ce vrea sa ne invete evanghelia de astazi prin aceasta disociere a celor noua de al zecelea - singurul care a inteles ca nu ajunge doar credinta pentru a se mantui? Toti au avut credinta, altfel nu s-ar fi vindecat! Numai ca noua dintre ei au considerat ca este suficienta aceasta si, pentru aceea nu s-au mai dus nici la preoti, adica nu le-a mai trebuit nici „Biserica”, si n-au voit sa mai auda nici de Binefacatorul lor.

N-au inteles ca trebuie sa-I si multumeasca, sa-I aduca si recunostinta si - lucrul cel mai important - sa si intre in comuniune cu El. Unul singur a inteles ca este insuficienta credinta. Acesta s-a intors, a aratat recunostinta si a dat slava lui Dumnezeu. Doar despre el ne spune Evanghelia ca a dat slava lui Dumnezeu si, pentru aceasta, Hristos numai lui i-a zis: Credinta ta te-a mantuit, vrand sa spuna ca acest fel de credinta mantuieste. Ceilalti noua s-au izolat in credinta lor, cazand in autosuficienta. Au ramas in credinta lor egoista, individualista, refuzand comuniunea.

Evanghelia de astazi este cat se poate de actuala, pentru ca si in vremurile noastre sunt multi care considera ca ajunge credinta, ca este suficient doar sa crezi, si pentru aceasta nu mai „ajung” la preoti, nu mai ajung la biserica, nu mai cauta si comuniunea cu Binefacatorul lor, ca sa Ii arate multumire si recunostinta. Sfantul Apostol Iacob, insa, ne atentioneaza in Epistola sa, zicand: „Credinta fara fapte este moarta” (Iac. 2, 26), pentru ca si diavolii cred (Iac. 2, 19), dar credinta lor s-a dovedit a fi ineficienta”.

Sursa: episcopiaslatinei.ro

.

23 Ianuarie 2014

Vizualizari: 187

Voteaza:

Liturghie arhiereasca in Parohia Ganeasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE