Liturghie Arhiereasca la parohia Horoatu Crasnei

Duminica, 18 mai 2014, incepand cu orele 10:00, Preasfintitul Parinte Petroniu a savarsit Sfanta Liturghie in biserica cu hramul „Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul” din parohia Horoatu Crasnei, Protopopiatul Simleu Silvaniei.

La sosirea in parohie Preasfintia Sa a fost intampinat in fata bisericii de catre Preacucernicul Parinte Dan Haiduc, protopopul Simleului Silvaniei si parohul bisericii, Preacucernicul Parinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Parinte Mihai Puscas, preot pensionar, Preacucernicul Parinte Cristian Toma de la parohia Campia, dar si de credinciosii parohiei, prezenti in numar mare la slujba.



La inceputul cuvantului de invatatura Preasfintitul Parinte Petroniu a aratat ca Domnul Hristos si-a ales Sfintii Apostoli pentru ca inaintea lor sa savarseasca minunile prin care isi arata dumnezeirea, iubirea si compasiunea fata de oameni, si inaintea lor propovaduia cuvantul in asa fel ca ei fiind trimisi la propovaduire sa mearga si sa raspandeasca acest cuvant lumii intregi. De aceea in decursul activitatii publice a Domnului Hristos a purtat foarte putine convorbiri particulare. Una a fost cea cu Nicodim, alta a fost cea cand a fost arestat si predat lui Pontiu Pilat, o alta a fost cea amintita duminica trecuta la minunea vindecarii slabanogului de la Vitezda, dar si discutia relatata in evanghelia de astazi cu femeia samarineanca.

In continuare Preasfintitul Parinte Petroniu a explicat radacinile vrajmasiei dintre samarineni si iudei. Astfel, in anul 933, 10 semintii, sub Roboam, fiul lui Solomon, s-au rupt de casa lui David, numindu-l ca si rege pe Ioroboam, unul din fostii generali ai lui Solomon. Peste doua veacuri in 722, asirienii condusi de Sargon al II-lea au cucerit acest regat, au dus in robie marea majoritate a evreilor si acestia s-au amestecat cu paganii, pe acest teritoriu aducandu-se alti pagani de pe teritoriul Imperiului Asirian, asa incat populatia s-a amestecat, departandu-se de legea lui Moise. De aceea ei isi si ridicasera un templu pe muntele Garizim si fiecare familie din Samaria avea proprii zei. De aceea evreii socoteau mare intinare daca se intalneau cu un samarinean si aveau obiceiul chiar sa ocoleasca acest teritoriu. Spre deosebire de ceilalti pagani, samarinenii aveau pretentia ca ei tin totusi legea lui Moise.

In continuare Preasfintia Sa a relatat si talciut discutia Mantuitorului cu femeia samarineanca, femeie ce mai tarziu va fi cunoscuta in lumea crestina ca Sfanta Fotini, care inseamna „cea luminata” sau „cea iluminata”, fiindca insusi Hristos i-a vorbit despre tainele Imparatiei lui Dumnezeu.

La finalul cuvantului de invatatura Preasfintitul Parinte Petroniu a indemnat sa ne straduim sa cunoastem poruncile lui Dumnezeu si sa le implinim. Este important sa fim buni crestini cunoscand invataturile sfinte si mai ales punandu-le in practica. Harul lucreaza in noi de la Sfantul Botez, insa este important ca noi sa conlucram cu el.In incheiere Preasfintia Sa a felicitat pe Preacucernicul Parinte paroh Dan Haiduc pentru intreaga activitate pe care o desfasoara de 17 ani in mijlocul acestei parohii, dar si in cea de protopop al Protopopiatului Simleu Silvaniei.

La randul sau Preacucernicul Parinte paroh Dan Haiduc a multumit Preasfintitului Parinte Petroniu, dar si celorlatli parinti slujitori pentru bucuria de a sluji impreuna in aceasta binecuvantata zi.Localitatea Horoatu Crasnei este atestata documentar pentru prima data in anul 1213 in Registrul de la Oradea sub numele de Villa Huruat. Biserica cu hramul „Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XX-lea, lucrarile la locasul de cult fiind finalizate in anul 1937.

Sub coordonarea Preacucernicului Parinte Paroh Dan Haiduc parohia desfasoara un program de ingrijire la domiciliu a persoanelor varstnice, program de care beneficiaza 16 batrani sub ingrijirea a doi asistenti sociali. De asemenea, pentru folosul duhovnicesc al credinciosilor, parohia editeaza si o foaie duminicala la a carei redactare participa tinerii studenti teologi din parohie.


Sursa: radiorenasterea.ro

.

18 Mai 2014

Vizualizari: 431

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca la parohia Horoatu Crasnei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE