Liturghie Arhiereasca la parohia 'Intrarea in Biserica a Maicii Domnului' din Simleu Silvaniei

Marti, 26 aprilie 2011, in a treia zi de praznuire a Sfintelor Pasti, Preasfintitul Parinte Episcop Dr. Petroniu Florea s-a aflat in mijlocul credinciosilor din parohia „Intrarea Maicii Domnului in biserica” din orasul de la poalele Magurii, Simleu Silvaniei, parohie unde pastoresc turma lui Hristos Preacucernicul Parinte paroh Vasile Bosca, protopopul Simleului si Preacucernicul Parinte Ioan Padurean.

Chiriarhul Salajului a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasa, inconjurat fiind de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu Preacucernicul Parinte Vasile Rus, Vicar Eparhial al Episcopiei Salajului, din sobor facand parte si Preacucernicul Parinte Stefan Lucaciu, protopopul Zalaului si Preacucernicul Parinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, alaturi de preotii de la parohiile din Simleu Silvaniei, precum si alti preoti invitati sa participe la inaltatorul eveniment.

La slujba, pe langa membrii comunitatii parohiale, au fost prezenti si credinciosi ai parohiilor din oras, alaturi de binefacatori si donatori ai parohiei simleuane, dintre care amintim familiile: Dumitru Ardelean, Mocan Ioan si firma Simex.

Parohia „Intrarea Maicii Domnului in biserica” din Simleu Silvaniei a avut un trecut zbuciumat in ceea ce priveste lupta pentru pastrarea credintei ortodoxe stramosesti, iar in prezent se bucura de contextul libertatilor de a consona in credinta cu ortodoxia romaneasca si cu intreaga ortodoxie.

Sfantul Locas

Vechea biserica ortodoxa a romanilor din Targul Simleului, „Tara Silvaniei”, unde, in trecut, se gasea si cetate dacica Dacidava, mentionata pe harta geografului antic Ptolemeu, se afla pe dealul cimitirului sau „dealul bisericii” din centrul orasului si nu se cunoaste a cata biserica era. Din monografiile vechi se stie ca era facuta din impletitura de nuiele tencuite (lipite) cu pamant. Se mai stie, de asemenea, ca ea nu a putut fi construita din piatra, desi era asezata pe „magura pietroasa”, insa toate acestea din pricina legilor potrivnice „legii stramosesti”, nerecepta in oranduirea vremelnicilor stapani.

In anul 1868, un vant puternic a pravalit la vale batrana biserica ortodoxa a simleuanilor, trecuti la greco-catolicism, chiar daca ei, cu inima, au ramas in stramoseasca lege.

In acelasi an s-a inceput construirea actualei biserici, pe un teren umed, donat de breasla cizmarilor din oras. Locul fiind mlastinos, fundamentul bisericii s-a zidit pe piloni de lemn, batuti in pamant unul langa altul. Zidurile sunt din piatra pana la inaltimea de 3 metri, iar in continuare din caramida arsa.

Lucrarile construirii bisericii au inceput sub primul vicar al Simleului, Demetriu Coroianu (1830-1873), fiind continuate de vicarul Iosif Sterca Sulutiu (care ajunge Mitropolit al Blajului) si au fost terminate de vicarul Alimpiu Barbolovici, in anul 1913.
Biserica are o lungime de 26 metri, latimea de 8 metri, iar inaltimea de 10 metri, avand forma de corabie, cu tavan plat la inceput. In clopotnita se afla trei clopote, cel mai mic fiind adus de la vechea biserica ortodoxa.

In anul 1906 s-a facut catapeteasma veche, pe cheltuiala Elisabetei Vergin, in memoria sotului sau. In prezent, o parte din icoanele catapetesmei vechi sunt donate bisericii satului Sici si bisericii greco-catolice din Simleu.

In anul 1929, alaturi de Sfantul Altar, s-a construit o sacristie si s-a ridicat crucea de pe turla bisericii. La 21 noiembrie 1929, biserica a fost sfintita de catre episcopul unit Iuliu Hosu al Clujului.

Dupa mai multe lucrari de intretinere si renovare, efectuate in a doua jumatate a veacului trecut, in perioada 1986-1988 s-au efectuat lucrarile de pictura in tehnica „fresco”, inceputa de catre pictorul Petru Botezatu, continuata de discipolii acestuia Ignat Adrian si Piriia Marian-Vasile, sub coordonarea pictorului Olteanu Vasile, cu purtarea de grija a preotului paroh Turcas Gheorghe, protopop al Simleului fiind Preacucernicului Parinte Taut Victor.

In septembrie 1988 s-a montat noua catapeteasma, sculptata in lemn de tei de catre sculptorul Rat Gheorghe din Gherla, icoanele fiind pictate de catre pictorul Piriia Marian-Vasile din Craiova, in tehnica „tempera”.

In anul 1990, preotul paroh Gheorghe Turcas paraseste comunitatea ortodoxa, fiind urmat de o parte din enoriasi la Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica. Din acelasi an, noul paroh al bisericii este numit Preacucernicul Parinte Vasile Bosca.

Activitatea sociala

Inca de la numirea s-a ca paroh al acestei parohii, parintele Vasile Bosca s-a ingrijit indeaproape de sporirea patrimoniului imobil al parohiei. Astfel, neexistand casa parohiala la acea vreme si consolidandu-se o relatie de prietenie cu preotul romano-catolic Alfred Merten, paroh al parohiei „St. Ludgeri” din localitatea Helmstedt (Germania), in urma unei frumoase colaborari intre cele doua parohii, a fost posibila, cu contributia credinciosolor ortodocsi si cu sprijinul preotului german si a parohienilor sai, construirea unui Complex Parohial, in suprafata de 1900 mp utili, care, pe langa cantina sociala, internatul social si cabinetele medicale (stomatologie si reflexoterapie) include si un paraclis, o expozitie permanenta de arheologie, etnografie, carte si icoana veche, birouri si sala de conferinte care deservesc, in prezent, Protopopiatul Simleu Silvaniei, precum si o locuinta de serviciu pentru preot.

Din anul 2000, de la inaugurarea lui, in cadrul acestui complex se desfasoara activitati sociale care includ oferirea unei mese calde pe zi, in cantina sociala proprie, in perioada anului scolar, unui numar de beneficiari care in anul 2005 se ridica la aproximativ 100 de persoane, ajungandu-se la 35, in prezent, persoane recomandate atat de biroul social al Primariei Simleu Silvaniei cat si de catre scolile din oras.

De asemenea, in cadrul complexului sunt cazati elevi din imprejurimile Simleului, fara posibilitati de naveta si cu risc de abandon scolar, dar si elevi din Republica Moldova, numarul acestora variind de la an la an. Incepand cu anul 2000 au fost cazati elevi, cu intentia de a le fi spre folos, incercand a se implini mesajul evanghelic.

Din ajutoarele primite din Germania, parohia din Simleu Silvaniei a reusit, pana in prezent, sa sprijine cu articole de imbracaminte si incaltaminte, un numar aproximativ de 280 de familii anual, diferenta de textile fiind valorificata in scopul asigurarii platii salariilor, a necesarului de energie termica si electrica si achizitionarea alimentelor pentru cantina sociala, sumele obtinute acoperind doar o parte din fondurile necesare pentru oferirea serviciilor sociale.

Si in acest an, de Sfintele Pasti, dupa indatinatul obicei, Preasfintitul Parinte Episcop Dr. Petroniu Florea a fost prezent in sanul parohiei „Intrarea Maicii Domnului in biserica” din Simleu Silvaniei, facand, astfel, ca bucuria Invierii Domnului sa fie deplina pentru membrii comunitatii parohiale si pentru toti cei prezenti la eveniment.

Arhid. CIPRIAN BOSCA

Sursa: episcopiasalajului.ro
 

20 Noiembrie 2012

Vizualizari: 1623

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca la parohia 'Intrarea in Biserica a Maicii Domnului' din Simleu Silvaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact