Marti, 26 aprilie 2011, in a treia zi de praznuire a Sfintelor Pasti, Preasfintitul Parinte Episcop Dr. Petroniu Florea s-a aflat in mijlocul credinciosilor din parohia „Intrarea Maicii Domnului in biserica” din orasul de la poalele Magurii, Simleu Silvaniei, parohie unde pastoresc turma lui Hristos Preacucernicul Parinte paroh Vasile Bosca, protopopul Simleului si Preacucernicul Parinte Ioan Padurean.
Chiriarhul Salajului a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasa, inconjurat fiind de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu Preacucernicul Parinte Vasile Rus, Vicar Eparhial al Episcopiei Salajului, din sobor facand parte si Preacucernicul Parinte Stefan Lucaciu, protopopul Zalaului si Preacucernicul Parinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, alaturi de preotii de la parohiile din Simleu Silvaniei, precum si alti preoti invitati sa participe la inaltatorul eveniment.
La slujba, pe langa membrii comunitatii parohiale, au fost prezenti si credinciosi ai parohiilor din oras, alaturi de binefacatori si donatori ai parohiei simleuane, dintre care amintim familiile: Dumitru Ardelean, Mocan Ioan si firma Simex.
Parohia „Intrarea Maicii Domnului in biserica” din Simleu Silvaniei a avut un trecut zbuciumat in ceea ce priveste lupta pentru pastrarea credintei ortodoxe stramosesti, iar in prezent se bucura de contextul libertatilor de a consona in credinta cu ortodoxia romaneasca si cu intreaga ortodoxie.
Sfantul Locas
Vechea biserica ortodoxa a romanilor din Targul Simleului, „Tara Silvaniei”, unde, in trecut, se gasea si cetate dacica Dacidava, mentionata pe harta geografului antic Ptolemeu, se afla pe dealul cimitirului sau „dealul bisericii” din centrul orasului si nu se cunoaste a cata biserica era. Din monografiile vechi se stie ca era facuta din impletitura de nuiele tencuite (lipite) cu pamant. Se mai stie, de asemenea, ca ea nu a putut fi construita din piatra, desi era asezata pe „magura pietroasa”, insa toate acestea din pricina legilor potrivnice „legii stramosesti”, nerecepta in oranduirea vremelnicilor stapani.
In anul 1868, un vant puternic a pravalit la vale batrana biserica ortodoxa a simleuanilor, trecuti la greco-catolicism, chiar daca ei, cu inima, au ramas in stramoseasca lege.
In acelasi an s-a inceput construirea actualei biserici, pe un teren umed, donat de breasla cizmarilor din oras. Locul fiind mlastinos, fundamentul bisericii s-a zidit pe piloni de lemn, batuti in pamant unul langa altul. Zidurile sunt din piatra pana la inaltimea de 3 metri, iar in continuare din caramida arsa.
Lucrarile construirii bisericii au inceput sub primul vicar al Simleului, Demetriu Coroianu (1830-1873), fiind continuate de vicarul Iosif Sterca Sulutiu (care ajunge Mitropolit al Blajului) si au fost terminate de vicarul Alimpiu Barbolovici, in anul 1913.
Biserica are o lungime de 26 metri, latimea de 8 metri, iar inaltimea de 10 metri, avand forma de corabie, cu tavan plat la inceput. In clopotnita se afla trei clopote, cel mai mic fiind adus de la vechea biserica ortodoxa.
In anul 1906 s-a facut catapeteasma veche, pe cheltuiala Elisabetei Vergin, in memoria sotului sau. In prezent, o parte din icoanele catapetesmei vechi sunt donate bisericii satului Sici si bisericii greco-catolice din Simleu.
In anul 1929, alaturi de Sfantul Altar, s-a construit o sacristie si s-a ridicat crucea de pe turla bisericii. La 21 noiembrie 1929, biserica a fost sfintita de catre episcopul unit Iuliu Hosu al Clujului.
Dupa mai multe lucrari de intretinere si renovare, efectuate in a doua jumatate a veacului trecut, in perioada 1986-1988 s-au efectuat lucrarile de pictura in tehnica „fresco”, inceputa de catre pictorul Petru Botezatu, continuata de discipolii acestuia Ignat Adrian si Piriia Marian-Vasile, sub coordonarea pictorului Olteanu Vasile, cu purtarea de grija a preotului paroh Turcas Gheorghe, protopop al Simleului fiind Preacucernicului Parinte Taut Victor.
In septembrie 1988 s-a montat noua catapeteasma, sculptata in lemn de tei de catre sculptorul Rat Gheorghe din Gherla, icoanele fiind pictate de catre pictorul Piriia Marian-Vasile din Craiova, in tehnica „tempera”.
In anul 1990, preotul paroh Gheorghe Turcas paraseste comunitatea ortodoxa, fiind urmat de o parte din enoriasi la Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica. Din acelasi an, noul paroh al bisericii este numit Preacucernicul Parinte Vasile Bosca.
Activitatea sociala
Inca de la numirea s-a ca paroh al acestei parohii, parintele Vasile Bosca s-a ingrijit indeaproape de sporirea patrimoniului imobil al parohiei. Astfel, neexistand casa parohiala la acea vreme si consolidandu-se o relatie de prietenie cu preotul romano-catolic Alfred Merten, paroh al parohiei „St. Ludgeri” din localitatea Helmstedt (Germania), in urma unei frumoase colaborari intre cele doua parohii, a fost posibila, cu contributia credinciosolor ortodocsi si cu sprijinul preotului german si a parohienilor sai, construirea unui Complex Parohial, in suprafata de 1900 mp utili, care, pe langa cantina sociala, internatul social si cabinetele medicale (stomatologie si reflexoterapie) include si un paraclis, o expozitie permanenta de arheologie, etnografie, carte si icoana veche, birouri si sala de conferinte care deservesc, in prezent, Protopopiatul Simleu Silvaniei, precum si o locuinta de serviciu pentru preot.
Din anul 2000, de la inaugurarea lui, in cadrul acestui complex se desfasoara activitati sociale care includ oferirea unei mese calde pe zi, in cantina sociala proprie, in perioada anului scolar, unui numar de beneficiari care in anul 2005 se ridica la aproximativ 100 de persoane, ajungandu-se la 35, in prezent, persoane recomandate atat de biroul social al Primariei Simleu Silvaniei cat si de catre scolile din oras.
De asemenea, in cadrul complexului sunt cazati elevi din imprejurimile Simleului, fara posibilitati de naveta si cu risc de abandon scolar, dar si elevi din Republica Moldova, numarul acestora variind de la an la an. Incepand cu anul 2000 au fost cazati elevi, cu intentia de a le fi spre folos, incercand a se implini mesajul evanghelic.
Din ajutoarele primite din Germania, parohia din Simleu Silvaniei a reusit, pana in prezent, sa sprijine cu articole de imbracaminte si incaltaminte, un numar aproximativ de 280 de familii anual, diferenta de textile fiind valorificata in scopul asigurarii platii salariilor, a necesarului de energie termica si electrica si achizitionarea alimentelor pentru cantina sociala, sumele obtinute acoperind doar o parte din fondurile necesare pentru oferirea serviciilor sociale.
Si in acest an, de Sfintele Pasti, dupa indatinatul obicei, Preasfintitul Parinte Episcop Dr. Petroniu Florea a fost prezent in sanul parohiei „Intrarea Maicii Domnului in biserica” din Simleu Silvaniei, facand, astfel, ca bucuria Invierii Domnului sa fie deplina pentru membrii comunitatii parohiale si pentru toti cei prezenti la eveniment.
Arhid. CIPRIAN BOSCA
Sursa: episcopiasalajului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.