Liturghie arhiereasca in parohia salajeana Borza

Duminică, 5 iulie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel din parohia Borza. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa l-a hirotesit pe preotul paroh Cristian Oancea iconom stavrofor.

Piatra de temelie pentru biserica de zid, pusă sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost sfințită în anul 1995.

Lucrările, coordonate de părintele Claudiu Nechita, actualul consilier social-filantropic al Episcopiei Sălajului, au fost finalizate în anul 2007.

Actualul păstor al acestei comunități, părintele Cristian Oancea a fost numit paroh aici în anul 2013, până atunci a activat la parohia Buzaș. Părintele a desfășurat o bogată activitate pastoral-duhovnicească și administrativ-gospodărească, atât în parohie, cât și în cele două filii, Rogna și Podiș. De anul trecut părintele Cristian Oancea ocupă și funcția de inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Satul Borza, o istorie de aproape 700 de ani

Prima atestare documentară a satului Borza este din anul 1322. Aici, în anul 1994, s-a descoperit un tezaur ce datează de la începutul secolului al XVII-lea. Este vorba despre monede medievale şi obiecte de podoabă.

Cele mai vechi dovezi al vieţii religioase din această localitate sunt de la sfârşitul de secolului al XVI-lea și începutul de secolului al XVII-lea. De atunci datează inelul de bronz descoperit în 1994 în hotarul satului, ale cărui elemente de decor, crucea înscrisă într-un cerc, crenguţa de brad (simbol al pomului vieţii), arată că posesorul lui era un creştin.

Nu se ştie când a fost înălţat un prim locaş de rugăciune în acest sat. Cert este însă faptul că înainte de 1758, de când e datată biserica veche ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pictorii Zaharie şi Andrieş au zugrăvit în jurul anului 1720 pentru catapeteasma bisericii din Borza o icoană împărătească, iar clopotarul Mihai a turnat 20 de ani mai târziu clopotul cel mic pentru aceeaşi biserică. De aici rezultă că sătenii aveau înainte de jumătatea sec. al XVIII- lea un loc în care să îşi plece genunchii la rugăciune.

Arhid.

Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

07 Iulie 2015

Vizualizari: 336

Voteaza:

Liturghie arhiereasca in parohia salajeana Borza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE