In a treia zi a Sfintelor Pasti, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a fost prezent in mijlocul obstii monahale de la Manastirea Sfantul Gheorghe – Prisaca, de langa Craiova. IPS Parinte a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
In cuvantul de invatatura rostit la finalul slujbei religioase, IPS Parinte Mitropolit a detaliat invataturile desprinse din pericopa evanghelica a zilei, care relateaza despre intalnirea a doi apostoli, Luca si Cleopa, cu Mantuitorul Iisus Hristos pe drumul Emausului (Luca 24, 13 – 25).
„Dumnezeu vorbea iar
inimile celor doi apostoli ardeau cand iL ascultau pe cale. Iata cum intra cuvantul lui Dumnezeu direct in inima. Nu se opreste in minte, ci coboara in inima pentru ca inima este centrul vital, locul afectiv al iubirii, locul unde omul poarta dialog cu Dumnezeu, locul unde poate salaslui Dumnezeu. Inima se umple de caldura Duhului Sfant cand mintea invoca numele lui Dumnezeu. In acest fel, apostolii Luca si Cleopa traiesc pe drumul Emausului rugaciunea inimii. Pentru ca rugaciune sunt cuvintele Domnului, chiar si atunci cand se refera la proorociri. Ele sunt mangaieri ale sufletului, imbracaminte ale Duhului Sfant care dau forta si putere, asa cum ne spune si Sfantul Apostol Pavel, ca duhul da putere, pe cand litera goala, simpla, ucide. Din cele spuse de Sfantul Evanghelist Luca, intelegem ca la inceputul drumului nostru spre Imparatia lui Dumnezeu, a drumului spre inima noastra, suntem confruntati cu multe ispite pe care vrajmasul diavol ni le pune in fata spre a ne abate de la calea cea dreapta. Dar daca dorinta noastra de a merge acasa, adica la Tatal nostru ceresc, este statornica si hotarata, vom reusi sa biruim toate ispitele si sa-L avem alaturi pe insusi Invatatorul Rugaciunii, pe Descoperitorul Adevarului, pe Cel care alunga din mintea noastra toata indoiala, involburarea patimilor, tristetea si necazul.” Totodata, IPS Irineu a exprimat bucuria duhovniceasca a slujirii si intalnirii cu Mantuitorul Hristos in acest sfant locas monahal, de maretul praznic al
Invierii Domnului. ,,Avem astazi bucuria intalnirii cu Mantuitorul Iisus Hristos, de sfantul praznic al Invierii Domnului, a descoperirii Lui in Sfanta Euharistie si, cel mai important, al ramanerii noastre cu El. Noi Il rugam de fiecare data sa vina sa se salasluiasca si sa curateasca sufletele noastre, iar El, asa cum ne-a promis, va ramane cu noi pana la sfarsitul veacurilor”, a incheiat IPS Parinte.
Locul Manastirii Prisaca in istorie
Manastirea
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – Prisaca a fost ridicata in anul 1950 de catre vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei, pe cea mai inalta colina de langa municipiul Craiova, in zona viilor Arhiepiscopiei Craiovei. Deoarece biserica cea mica a asezamantului monahal a devenit cu timpul neincapatoare pentru numarul din ce in ce mai mare al credinciosilor, in ultimii ani a fost ridicata o noua biserica. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1998 si au fost incheiate in anul 2010, de praznicul Sfantului Ierarh Nicolae, cand sfantul lacas a fost tarnosit de IPS Parinte Mitropolit Irineu.
Diac.
Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.