"Lumina lui Hristos" pentru Europa din Sibiul ortodox transilvan - Mesajul IPS Dr. Laurentiu Streza la deschiderea EEA3
Prin milostivirea si harul Mantuitorului nostru Iisus Hristos am ajuns astazi la cel de-al treilea popas al pelerinajului Bisericilor Europei, in vederea marturisirii Evangheliei lui Hristos in lumea contemporana si a originii crestine a batranului continent.
Acest itinerar al Bisericilor europene a traversat, in ultimele decenii ale secolului XX, procesul lent si anevoios al unificarii economice si al integrarii politice a popoarelor pe continentul nostru. Dincolo de toate diviziunile ce au caracterizat Europa secolului trecut, Bisericile europene au intretinut vie speranta realizarii unei Europe unite, casa comuna a tuturor popoarelor si a culturilor lumii vechi. Cu ajutorul lui Dumnezeu, in anul 1989 cortina de fier s-a prabusit, deschizand un nou orizont pentru viata celor peste 300 de milioane de locuitori ai Europei.
Fiecare dintre Bisericile noastre au pregatit, in felul lor, aceste evenimente providentiale, marcate de cele doua etape premergatoare; Adunarea Bisericilor Europei din 1989 de la Basel si cea din 1997 de la Graz, a caror continuare si implinire se realizeaza astazi prin Adunarea Bisericilor Europei de la Sibiu, septembrie, 2007.
Prima Adunare Ecumenica a Bisericilor Europei, Basel mai 1989, chema crestinii Europei sa reflecteze asupra vietii politice, economice si morale a societatilor lor, rezultate care trebuiau deduse din Pacea si Dreptatea lui Iisus Hristos. Evident, anul 1989 a adus pace Europei intregi si a facut dreptate popoarelor din tarile ex comuniste.
Cea de-a Doua Adunare Ecumenica a Bisericilor Europei, Graz, iunie 1997, propunea crestinilor europeni sa mediteze asupra darului divin al impacarii omului cu Dumnezeu in Hristos si sa transpuna in practica lectiile morale si sociale ale acestei realitati.
Cel de al treilea popas al Adunarii Bisericilor Europei, Sibiu - septembrie 2007, cheama de aceasta data, pe toti crestinii Continentului nostru sa redescopere pe Mantuitorul Hristos, Lumina lumii, unicul fundament al unitatii tuturor crestinilor din intreaga lume.
Deosebit de important este faptul ca acest eveniment are loc intr-o tara ortodoxa de origine latina, si intr-un oras din Transilvania, care are vocatie culturala europeana si ecumenica, fiind onorat, impreuna cu Luxemburgul, sa fie capitala culturala a Europei. Tema teologica a acestei Adunari este una liturgica si duhovniceasca, a Luminii lui Hristos care lumineaza tuturor. In Iisus Hristos si in lumina sa, crestinii simt necesitatea unitatii lor si experierea Luminii necreate, care iradiaza din Iisus Hristos, "Lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat", cum Il marturiseste Crezul de la Niceea (325). In acest context, "Lumina lui Hristos care lumineaza tuturor!" nu e doar o exclamatie, ci o proclamare plina de bucurie si speranta, pe care credinciosii ortodocsi o au in Biserica. Marturisesc despre aceasta experienta duhovniceasca, bogatia cultului, frumusetea icoanelor, stralucirea virtutilor si flacara rugaciunii isihaste. Prin ele, Duhul Sfant impartaseste credinciosilor Lumina neinserata a lui Dumnezeu, descoperita lumii in Iisus Hristos Cel Rastignit si Inviat.
Fara indoiala, prin acest moment festiv, ne aflam cu totii, crestini ai Bisericilor Europei, in armonie si rugaciune cu inaintasii nostri, Nicolaus Olahus si Samuel von Brukenthal, cu Mitropolitul Andrei Saguna, cu parintele Dumitru Staniloae, fiind chemati sa dam marturie lumii despre Mantuitorul Iisus Hristos, Lumina lumii.
Asadar, invatamintele multiple oferite de traditia si trairea noastra ortodoxa, de cunoscutele si apreciatele biserici si manastiri presarate pe tot teritoriul Romaniei, de lumina Filocaliei romanesti, pot fi de un real folos pentru reflectiile onoratilor participanti, peste care chemam binecuvantarea si harul Parintelui luminilor, cel in Treime laudat, Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Amin.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.