Manastirea Mraconia si-a serbat hramul

Luni, 24 mai, cand praznuim ,,Sfanta Treime”, Prea Sfintitul Parinte Episcop Nicodim a savarsit Sfanta Liturghie in biserica manastireasca de la Mraconia, cu prilejul hramului. Sfanta Manastire se afla pe soseaua Orsova - Moldova-Noua, in apropierea comunei Eselnita, acolo unde era situata vechea manastire, "Mracuna".

Actualul lacas manastiresc se afla intr-un loc pitoresc in fata fostului drum Traian de pe malul sarbesc, unde se afla "tabula Traiana". In apropiere sunt "Cazanele", cea mai frumoasa si fermecatoare portiune a Dunarii dar si chipul lui Decebal scluptat in stanca.

Construirea hidrocentralei de la Portile de Fier I a facut ca, in 1967, asezamantul sa fie demolat, ruinele sale fiind inundate, cu timpul, de ape.

Drama stramutarii de atunci nu a fost uitata nici azi de oamenii acestor locuri.

De aceea, dupa Sfanta Liturghie, rapsodul popular Ana Rogobete din Eselnita, a evocat momentele dramatice din timpul stramutarii asezarilor omenesti din calea apelor fluviului Dunarea. La final, s-a savarsit o slujba de pomenire pentru ctitorii sfintei manastiri.

In anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar in anul 1995 se reinfiinteaza acest asezamant. Din 2008 manastirea a fost transformata in manastire de maici. Actualmente la Mraconia vietuiesc doar cateva maicute conduse de maica stareta, monahia Teodora Angheluta.

In Episcopia Severinului si Strehaiei trei biserici manastiresti si una parohiala au hramul ,,Sfanta Treime”. Este vorba de manastirile Strehaia, Cerneti si Mraconia si de biserica parohiala de la Biltanele, com. Greci, protoieria Strehaia.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

25 Mai 2010

Vizualizari: 750

Voteaza:

Manastirea Mraconia si-a serbat hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE