Manastirea Sfantul Vasile cel Mare din Arhiepiscopia Clujului si-a sarbatorit hramul

Singura manastire din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, ocrotita de Sfantul Vasile cel Mare si-a sarbatorit in prima zi din anul 2014, pentru prima data, hramul. Asezamantul monahal de maici a fost infiintat recent, in luna noiembrie 2013, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului. Manastirea este situata in apropiere de localitatea Gilau, pe malul lacului Somesul cald, pe ruta Cluj-Napoca – Marisel.Programul slujbelor dedicate hramului a debutat inca din Ajun cu Vecernia Mare cu Litie, Slujba de Te Deum la cumpana dintre ani si Utrenia. In ziua de Sfantul Vasile au fost savarsite Acatistul Sfantului, slujba ceasurilor si Sfanta Liturghie.

Desi este recent infiintata, manastirea are o casa ce cuprinde un corp de chilii si un paraclis ce poarta hramul “Sfantul Vasile cel Mare”. Obstea asezamantului monahal este formata din sapte vietuitoare in frunte cu maica stareta Maria Vulcu si parintele duhovnic Dan Popovici. Potrivit maicii starete, vietuitoarele manastirii picteaza icoane pe lemn in stil bizantin, pe sticla, specifice Lazului si confectioneaza vesminte monahale si preotesti.

Ctitorii asezamantului monahal cu hramul “Sfantul Vasile cel Mare” sunt familia Vasile si Angela Salanta alaturi de ceilalti membrii din Composesoratul Somesul cald, care a donat Arhiepiscopiei Clujului terenul pentru ridicarea manastirii.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

05 Ianuarie 2014

Vizualizari: 1419

Voteaza:

Manastirea Sfantul Vasile cel Mare din Arhiepiscopia Clujului si-a sarbatorit hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE