Manastirile Romanesti si Dobresti si-au praznuit ocrotitorul

Manastirile Romanesti si Dobresti si-au praznuit ocrotitorul Mareste imaginea.

In fiecare an, la sarbatoarea Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, hramul Manastirii Romanesti din judetul Timis, credinciosi din satele invecinate manastirii, din parohiile de pe raza Protopopiatului Faget, precum si din intreg judetul, trec pragul asezamantului monahal pentru a inalta rugaciuni Bunului Dumnezeu si pentru a multumi Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul pentru ajutorul si mijlocirea sa inaintea Mantuitorului Hristos. Slujbele religioase au inceput inca din ajunul sarbatorii, prin oficierea Vecerniei Mari cu Litie, iar in ziua praznicului, Sfanta Liturghie arhiereasca a fost savarsita de catre Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, inconjurat de un sobor de slujitori de la mai multe parohii si manastiri din eparhie.

In cadrul slujbei, pr. Vasile Manzur de la Parohia Sintesti, Protopopiatul Faget, a fost hirotesit iconom stavrofor, iar diaconul Emanuel Gafita a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Matnicu Mic, Protopopiatul Faget. In finalul slujbei, Preasfintia Sa a transmis obstii monahale si credinciosilor prezenti binecuvantarea si dragostea parinteasca a Inaltpreasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, apoi, alaturi de soborul slujitorilor, a oficiat o slujba de pomenire pentru fratii, monahii si ctitorii trecuti la Domnul, care se odihnesc in cimitirul manastirii.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de corul „Osana” al Ligii Tinerilor Crestini Ortodocsi din Lugoj, condus de prof. Alina Bogoevici.

Ctitoria patriarhului Miron Cristea
Manastirea Romanesti, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timisoarei, se afla la poalele Muntilor Poiana Rusca, la un kilometru de drumul ce leaga localitatile Romanesti si Tomesti. Manastirea mai este numita de credinciosii banateni si „Balta Calda”, deoarece in incinta ei se afla un izvor cu apa semitermala, cu o temperatura constanta de 18°C, dar si „Izvorul lui Miron”, aceasta fiind ctitoria patriarhului Miron Cristea.

In anul 1910, patriarhul Miron Cristea, pe atunci Episcop al Caransebesului, a facut o vizita canonica in parohiile din aceste locuri si, uimit de frumusetea peisajului, a hotarat zidirea unei manastiri. In anul 1912 a fost pusa temelia bisericii, insa, din cauza izbucnirii Primului Razboi Mondial, precum si datorita greutatilor ce au urmat, acestea au fost finalizate abia in anul 1929, prin grija si staruinta preotului Teodor Baiantu. Tarnosirea sfantului locas de cult monahal a avut loc in anul 1931.

Hramul Manastirii Dobresti
Si Manastirea Dobresti si-a sarbatorit duminica unul dintre hramurile locasului de cult, aflat in constructie. Programul religios a debutat sambata seara, prin slujirea Vecerniei Mari cu Litie, si a continuat in ziua praznicului cu Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de catre delegatul Centrului eparhial, pr. Cristian Constantin, consilier economic al Arhiepiscopiei Timisoarei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi de la mai multe parohii si manastiri din eparhie, in frunte cu protos. Matei Buliga, staretul asezamantului. La sarbatoare au luat parte si clerici din alte eparhii din tara, precum si numerosi credinciosi din localitate si din parohiile invecinate. La finalul slujbei, a fost rostita o rugaciune de multumire cu prilejul aniversarii zilei de nastere a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Raspunsurile Liturgice au fost date de grupul coral „Theoforos” al Arhiepiscopiei Timisoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.

Ctitorie a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel
Asezamantul monahal din Dobresti, comuna Bara, a fost infiintat la 9 iulie 2003, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, si la initiativa si staruinta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei), originar de pe aceste meleaguri banatene.

De la sfintirea locului pe care se construieste manastirea si asezarea pietrei de temelie a sfantului locas, ce au avut loc la data de 23 octombrie 2005, lucrarile de constructie desfasurate la noua vatra monahala banateana au avansat incurajator. In prezent, sunt demarate lucrari, atat la viitorul locas de cult, cat si la noul corp de chilii destinat obstii monahale si pelerinilor.

Din incredintarea Preafericitului Parinte Daniel, Manastirea Dobresti ii are ca ocrotitori pe „Sfanta Cuvioasa Parascheva”, pe „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul” si pe „Sfantul Voievod Stefan cel Mare”.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

22 Iulie 2014

Vizualizari: 307

Voteaza:

Manastirile Romanesti si Dobresti si-au praznuit ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE