Manifestare culturala dedicata Sfintilor Trei Ierarhi la Caransebes

Cu binecuvantarea si in prezenta Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, Episcopul Caransebesului, in sala de festivitati „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebesului a avut loc in dupa amiaza zilei de 29 ianuarie o manifestare spiritual culturala inchinata patronilor invatamantului teologic.

In debutul manifestarii grupul psaltic al Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebes, indrumat de diaconul prof. Catalin Gaina a prezentat un recital de cantari duhovnicesti inchinate patronilor invatamantului teologic.

Pentru a evidentia si in aceasta manifestare, faptul ca anul 2012 a fost inchinat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Tainei Sf. Maslu si ingrijirii bolnavilor, elevi indrumati de parintele Arhid. Prof. drd. Vincentiu Romanu au prezentat texte patristice ale celor trei ierarhi, inchinate teologiei suferintei.

In finalul manifestarii corul Seminarului Teologic a interpretat un scurt concert de cantari religioase inchinate ierarhilor, denumit sugestiv „Troita de Arhierei”.

Cuvantul de incheiere i-a apartinut Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului. „Adresam cuvant de recunostinta cadrelor didactice si elevilor seminaristi pentru osteneala de a pregati o seara duhovniceasca inchinata Sfintilor Trei Ierarhi, ocrotitorii invatamantului teologic. Ramane asadar sa meditam la scrierile lor si sa aducem prinos de recunostinta Preasfintei Treimi pentru mostenirea pe care acesti corifei ai teologiei ne-au transmis-o” a concluzionat Preasfintia Sa.

Manifestarea spiritual culturala, a culminat luni, 30 ianuarie, cand la catedrala episcopala din Caransebes a fost oficiata Sf. Liturghie arhiereasca, de catre chiriarhul eparhiei, inconjurat de preotii profesori ai scolilor teologice caransebesene, in prezenta elevilor teologi.

„Episcopia Caransebesului are in jurisdictia sa doua institutii teologice; o scoala de nivel mediu si una de nivel superior. Fiind vremea de praznuire a Sfintilor Trei Ierarhi, care in anul 1936 au fost alesi ca patroni ai invatamantului teologic, Episcopia Caransebesului si cele doua institutii de invatamant au organizat aceasta manifestare spirituala si duhovniceasca”, ne-a declarat parintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebesului.

Tinand seama de faptul ca in Episcopia Caransebesului invatamantul teologic are o traditie de aproape 150, manifestarile inchinate Sfintilor Trei Ierarhi reprezinta un moment de reper in viata culturala si spirituala a Eparhiei. La aceste evenimente culturale pe care scolile teologice le organizeaza participa in fiecare an si credinciosi dornici sa guste din fagurele ziditor al ortodoxiei.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

30 Ianuarie 2012

Vizualizari: 153

Voteaza:

Manifestare culturala dedicata Sfintilor Trei Ierarhi la Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE