Manifestari cultural-religioase in Arhiepiscopia Tomisului


Manifestari cultural-religioase in Arhiepiscopia Tomisului

Si in acest an, Arhiepiscopia Tomisului organizeaza, in perioada 27-30 noiembrie, cateva manifestari cultural-religioase dedicate parintelui spiritual al romanilor.

Pe data de 28 noiembrie opt formatii muzicale vor sustine un concert religios pe scena Casei de Cultura, iar pe 30 noiembrie ierarhul tomitan va oficia slujba sfintei liturghii la pestera Sfantului Apostol Andrei.

Arhiepiscopia Tomisului se pregateste pentru sarbatoarea crestinisimului romanesc. Pe data de 30 noiembrie, Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sfantul Andrei, apostolul care a crestinat locuitorii de pe meleagurile tarii noastre, fiind considerat patronul spiritual al romanilor. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Tomisului va organiza, ca in fiecare an, cateva manifestari cultural-religioase, pentru a marca sarbatoarea crestinatorului Dobrogei.

Astfel, in zilele de 27 si 28 noiembrie va fi organizat, la palatul arhiepiscopal, simpozionul "Politica stapanirii si drepturile suverane -130 ani de la revenirea Dobrogei la patria mama", in cadrul caruia 25 profesori universitari din toata tara vor dezbate teme de interes. "In fiecare an ne-am propus sa avem un simpozion inchinat acestei sarbatori. Anul acesta temele sunt de istorie mai noua. Anul viitor vor fi de istorie mai veche. Acest simpozion va sublinia, in termeni foarte precisi, legat de izvoarele istorice, legaturile Dobrogei cu Moldova chiar la inceputul secolului al XIX-lea, cand Dobrogea era sub stapanire turceasca, in timpul mitropolitului Veniamin Costache. De asemenea, vor fi conferinte care vor sublinia regimul juridic al cultelor in Dobrogea in secolele XIX si XX. Vor mai fi tratate teme legate de independenta politica si religioasa a popoarelor din jurul Dobrogei, din jurul Marii Negre", a precizat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Tot in spiritul sarbatorii crestine, Arhiepiscopia Tomisului pregateste un concert religios, pe data de 28 noiembrie. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Constanta, incepand cu ora 18.00. Pe scena vor urca, in acest an, opt formatii muzicale, dintre care sapte ale Arhiepiscopiei Tomisului, iar cea de-a opta, condusa de un dirijor cu rangul de episcop vicar, va sosi din Bulgaria. Centrul manifestarilor dedicate parintelui spiritual al romanilor il constituie slujba din seara de 29 noiembrie si slujba Sfintei Liturghii, din data de 30 noiembrie, care va fi oficiata la pestera Sfantului Apostol Andrei. "Este si anul acesta moment de sarbatoare mare, pentru ca innoim darurile spirituale ale Sfantului Andrei tocmai prin aceste popasuri duhovnicesti evocatoare si, mai ales, le incununam cu slujba sfintei liturghii in sobor de arhierei, preoti si diaconi cu participarea a mii de credinciosi", a conchis ierarhul dobrogean.

Sfantul Andrei, originar din Betsaida, inainte de a fi Apostol al Domnului, era ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. El s-a hotarat sa-l urmeze pe Iisus Hristos si a devenit "cel intai chemat", dupa cum aflam din scripturile bisericii. Dupa Invierea lui Iisus si coborarea Spiritului Sfant (Rusaliile), apostolii s-au intalnit si au tras la sorti care unde se va duce pentru propovaduirea credintei crestine. Tinutul Scytia, adica Dobrogea, i-a revenit Sfantului Andrei. Dupa multe peregrinari, el se stabileste in Peloponezul grecesc, in orasul Patras. Moare din ordinul guvernatorului roman Aegeas, pe 30 noiembrie, in anul 60, in timpul Imparatului Nero. Sursele bisericesti vorbesc despre faptul ca Sfantul Andrei a fost rastignit pe o cruce in forma de X cu capul in jos, cruce careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei" si care se regaseste pe steagul Scotiei.

Anca DRAGOMIR

Sursa: observator.ro

.

27 Noiembrie 2008

Vizualizari: 590

Voteaza:

Manifestari cultural-religioase in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE