Manifestari spiritual-culturale la Manastirea Arnota

Manifestari spiritual-culturale inchinate domnitorilor Matei Basarab si Sf. Constantin Brancoveanu, la Manastirea Arnota

Manastirea valceana Arnota, straveche vatra de spiritualitate si cultura romaneasca a gazduit sambata, 5 aprilie 2014, mai multe manifestari spiritual-culturale inchinate domnitorilor Tarii Romanesti, Matei Basarab si Sfantul Constantin Brancoveanu.

Organizat cu binecuvantarea Inaltpreasfințitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, și coordonat de Preasfințitul Parinte Episcop vicar Emilian Lovișteanul, evenimentul a reunit mai multi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, stareti si starete de la manastirile Eparhiei Ramnicului, preoti, demnitari, oameni de cultura, profesori si elevi de la Seminarul Teologic din Ramnicu Valcea.

Manifestarile au fost prilejuite de implinirea a 360 de ani de la trecerea la cele vesnice a Voievodului Matei Basarab si 300 de ani de la martiriul familiei unui demn urmas al sau in scaunul domnesc al Tarii Romanesti, Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu si se incadreaza in seria manifestarilor dedicate Anului omagial euharistic si a Anului comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni in Patriarhia Romana.

Sarbatoarea comemorativa a debutat cu Sfanta Liturghie oficiata in sobor de ierarhi, preoti si diaconi in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, in biserica manastirii cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, ctitoria domnitorului Matei Basarab.

Dupa Sfanta Liturghie intreg soborul de slujitori au savarsit Slujba Parastasului pentru Voievodul Matei Basarab la implinirea a 360 de ani de la trecerea sa la Domnul. Raspunsurile la strana au fost date de catre Corala maicilor „Sfantul Grigorie Decapolitul” de la Manastirea Bistrita.

De la orele 11.30, in Paraclisul Manastirii Arnota s-a desfasurat Simpozionul national „Spiritualitatea si cultura romana in timpul domniilor lui Matei Basarab si a Sfantului Constantin Brancoveanu”, eveniment ce descopera lucrarea ctitoriceasca a celor doi domnitori romani care au devenit raspunzatori de pacea, apararea și buna chiverniseala a tarii. Evenimentul s-a bucurat de participarea Inaltpreasfintitului Parinte Acad. Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a Preasfintitului Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei si a Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, gazda intalnirii. Au mai fost prezenti la intrunire Secretarul de stat Victor Opaschi, Secretariatul de Stat pentru Culte, Academicianul Dinu Sararu, Academia Oamenilor de Stiinta, Lilian Zamfiroiu, Presedintele Institutului Cultural Roman, deputatul Aurel Vladoiu, reprezentantul domnului Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Dumitru Cornoiu, Prefectul Judetului Valcea, alte oficialitati centrale si locale, membrii Consiliului Permanent al Arhiepiscopiei Ramnicului, preoti, profesori universitari, istorici, jurnalisti, monahi si monahii, profesori si elevi de la Seminarului Teologic din Ramnicu Valcea, dar si elevi de la Liceul „Constantin Brancoveanu” Horezu si Colegiul national „Matei Basarab” din Ramnicu Valcea.

In deschiderea simpozionului Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de intampinare si a prezentat evenimentul. In continuare, potrivit programului, ierarhii, demnitarii si cercetatorii prezenti la eveniment au rostit alocutiuni pe marginea temei simpozionului, iar profesorii invitati au prezentat in plen urmatoarele referate: Prof. Dr. Florin Epure, Directorul Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu Valcea – „Voievodul Matei Basarab – ctitor de lacasuri sfinte”, Pr. Lect. Univ. Dr. Sergiu Popescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova – „Cultura bisericeasca in Oltenia in timpul domnitorilor Matei Basarab si Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu” si Pr. Prof. George Pomeneste de la Seminarul Teologic din Ramnicu Valcea – „Domnitorii Matei Basarab si Sfantul Constantin Brancoveanu - protectori ai Ortodoxiei universale”;

In cadrul intrunirii deputatul Aurel Vladoiu, reprezentantul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu, a prezentat Medalia Jubiliara „Matei Basarab – 360 de ani de trecerea sa la cele vesnice (1654-2014)”, si a evidentiat contributia pe care institutia amintita a manifestat-o constant fata de asezamintele monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Ramnicului, dar mai cu seama fata de Manastirea Arnota.

Partea a doua a manifestarii spiritual – culturale a fost dedicata lansarii a doua volume aparute in anul 2014 la Editura „Sfantul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Ramnicului. Prima lucrare, „Viata Sfantului Martir Constantin-Voda Brancoveanu si a celor impreuna patimitori cu dansul”, aparuta sub semnatura Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, este o reeditare a volumului cu acelasi titlu aparut in anul 2001 la Editura Episcopiei Ramnicului. Cea de-a doua lucrare intitulata „Intre bucuria vietii si darul nemuririi – Sfintii Martiri Brancoveni” a aparut in luna martie 2014 sub semnatura Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. Ambele aparitii editoriale vin sa puna in lumina in chip monografic aspecte din viata, activitatea, martiriul si canonizarea Sfintilor Brancoveni, spre o mai buna cunoastere si cinstire a lor de catre binecredinciosii creștini ai Bisericii lui Dumnezeu.

Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

08 Aprilie 2014

Vizualizari: 225

Voteaza:

Manifestari spiritual-culturale la Manastirea Arnota 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE