Timp de trei zile, 25, 26 si 27 februarie, Cetatea Baniei a devenit capitala culturii nationale. Scriitori, academicieni, actori, reprezentanti ai autoritatilor locale, prieteni si apropiati ai poetului si dramaturgului nascut in Bulzestii Doljului la sfarsit de februarie 1936, au venit sa-l omagieze in cadrul celei de-a XIII-a editii a “Zilelor Marin Sorescu”.
Programul manifestarilor omagiale a debutat ieri printr-o sedinta solemna care a avut loc in Sala Mare a Consiliului Local al Primariei Municipiului Craiova. Printre invitatii de onoare s-a numarat si Inalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, alaturi de personalitati ale vietii academice si culturale, precum: acad. Eugen Simion, acad.
In interventia avuta de la masa prezidiului, IPS Parinte Mitropolit Irineu a subliniat modelul reprezentat pentru noi de personalitatea scriitorului Marin Sorescu. “Este o deosebita bucurie sa observam ca de la an la an, festivitatile de comemorare a marelui scriitor Marin Sorescu cresc in amploare, devenind deja o traditie in arealul cultural oltean si chiar national. Este de asemenea un privilegiu pentru noi sa-l avem pe Marin Sorescu ca model de personalitate spirituala, culturala, istorica si umana, un model care ne uneste si ne face sa regasim demnitatea de romani in general si de olteni in special. Sarbatorindu-l astazi pe Marin Sorescu, noi ne hranim din spiritualitatea lui, traim in prezent si nadajduim in viitor. Il comemoram si il pomenim in acelasi timp pe cel care este viu prin opera si prin sufletul sau. Dumnezeu sa-l odihneasca iar pe noi sa ne intareasca in dragostea fata de el, pentru a-i conserva asa cum se cuvine opera si intreaga sa lucrare savarsita pe acest pamant”, a incheiat IPS Irineu.
Tot in cadrul intrunirii solemne de ieri au fost decernate si doua premii “Marin Sorescu”. Acestea au fost inmanate maestrului Tudor Gheorghe, pentru “contributia exceptionala in interpretarea creatiei lui Marin Sorescu” si academicianului Nicolae Breban, pentru valoarea operei si prietenia sa cu Marin Sorescu.
Programul primei zile a continuat cu o masa rotunda pe tema ‘Modelul sorescian’ gazduita de Colegiul Stefan Velovan din Craiova, la care au luat parte cativa dintre invitatii de onoare ai evenimentului, cadre didactice si elevii unitatii scolare. Ziua s-a incheiat cu un moment de exceptie, concertul extraordinar sustinut in premiera nationala pe scena Teatrului National din Craiova de maestrul Tudor Gheorghe sub genericul “Ce-am avut si ce-am pierdut”, inspirat din operele lui Marin Sorescu.
Printre celelalte manifestari organizate astazi amintim medalionul literar „Marin Sorescu”, recitari din creatia soresciana si o deplasare la Casa memoriala a poetului din comuna Bulzesti. Zilele “Marin Sorescu” se vor incheia miercuri, 27 februarie, la Liceul de arta din Craiova ce poarta numele sarbatoritului, cu un spectacol muzical vocal-instrumental realizat de elevii liceului.
(Gheorghe Cioiu)
Sursa: mitropoliaolteniei.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.