Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea la Duminica Ortodoxiei, 2006

 

Iubitului cler si dreptmaritorilor crestini ai Sfintei noastre Arhiepiscopii,

Prea Cucernici Parinti,

Iubiti credinciosi,

 

Biserica Ortodoxa a dedicat prima duminica a Postului Sf. Pasti biruintei credintei ortodoxe asupra ereziilor. Aceasta duminica poarta numele de Duminica Ortodoxiei si fiecare suntem invitati sa reflectam si adancim sensul acestui cuvant, ortodoxie.


Conform traducerii din limba greaca, cuvantul ortodoxie inseamna dreapta credinta sau dreapta cinstire a lui Dumnezeu. Ceea ce inseamna ca acest cuvant se refera la modul cum il marturisim pe Dumnezeu, dar si la modul cum il slavim pe Dumnezeu.

Ortodoxia inseamna a crede drept, nu in ceva, ci in Cineva, in Hristos ca Dumnezeul cel adevarat revelat lumii; si inseamna dreapta cinstire nu a unui lucru abstract, ci a lui Dumnezeu Celui in Treime: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Dar, Biserica Ortodoxa are nu numai invatatura dreapta despre Hristos, ci pe Hristos insusi ca si Cap al Bisericii care se daruieste tuturor madularelor, credinciosii. Cunoasterea adevarului este astfel viata si nu un simplu act intelectual. O spune Mantuitorul insusi in Rugaciunea arhiereasca: 'Si aceasta este viata vesnica: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos pe care l-ai trimis' (Ioan 17, 3). Astfel, viata ca si cunoastere a adevarului se implineste in relatia personala dintre credincios si Izvorul adevarului, Hristos, prin rugaciune. Biserica a exprimat de la inceputurile ei acest adevar, anume ca legea credintei (lex credendi) isi afla cea mai adecvata exprimare in legea rugaciunii (lex orandi). Ortodoxia este credinta cea adevarata ce se exprima plenar in rugaciunea cea adevarata. Rugaciunea este glasul omului care il cauta pe Dumnezeu, glas ce porneste din adancul fiintei lui cautandu-L pe Cel ce-i poate descoperi rostul acestei vieti. Rugaciunea este daruire catre Dumnezeu, acest fapt fiind evident in rugaciunea comunitara ce culmineaza in Sf. Liturghie. In Sf. Liturghie ne aducem pe noi insine si-L cerem pe Hristos care ne poate schimba firea dupa chipul Lui, chipul cel adevarat al lui Dumnezeu. Prin rugaciune si prin impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului, fiinta noastra cea dezbinata primeste puterea de a se recompune si a se pacifica. In rugaciune, mintea se uneste cu inima si intreaga faptura isi regaseste unitatea dintru inceputuri cu Dumnezeu si cu lumea.

Nu poate fi gand mai potrivit pe care sa-l adresez preotilor si credinciosilor, in aceasta Duminica a Ortodoxiei, decat acela de a crede drept si de a verifica aceasta credinta prin rugaciunea cea dreapta. Si alatur acestui gand pe acela de a petrece postul Sf. Pasti cu aceasta rugaciune dreapta care sa ne aduca pacea lui Hristos in aceasta perioada de pregatire pentru praznicul Invierii Domnului.

 

NICOLAE,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada

IPS Nicolae Condrea

.

13 Martie 2006

Vizualizari: 1827

Voteaza:

Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea la Duminica Ortodoxiei, 2006 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE