Mesajul Preafericitului Daniel, la Festivalul de Arta Medievala Zilele Cetatii Neamt

Cetatea Neamt - Straja peste veacuri

Mesajul Preafericitului Daniel, la Festivalul de Arta Medievala "Zilele Cetatii Neamt”, 03 - 05 iulie 2009

Situata la frontiera dintre Orientul ortodox bizantin, ocupat de otomani, si Occidentul catolic si protestant, Moldova medievala a aparat tezaurul religios si spiritual romanesc, deschizandu-se, in acelasi timp, din punct de vedere cultural spre Europa occidentala. Monumentele istorice din acea perioada raman pana astazi radacini si repere ale identitatii culturale, ce ne bucura sau ne judeca potrivit cu atitudinea noastra fata de ele, si ne invita la comuniune peste timpul trecator al fiecarei generatii.

Atestata documentar in anul 1395, Cetatea Neamt vegheaza inca de pe Culmea Plesului ca un memento al comuniunii intre generatii si ca un altar al memoriei si pomenirii vredniciei unui neam de voievozi. Alaturi de biserici, manastiri, case, morminte si cruci, turnuri si porti, pastrate cu sfintenie de-a lungul veacurilor, cetatea pastreaza si transmite societatii contemporane un limbaj tainic si vizibil al traditiei, al continuitatii fizice si spirituale, ca o pecete a jertfelniciei romanesti. Vechiul "cuib de vulturi” al Neamtului ne inspira si ne invita sa pretuim monumentele istorice, piloni si martori ai continuitatii istorice, care evoca si invoca legatura spirituala dintre traditia si viitorul neamului nostru.

Traditia creatoare nu desfigureaza, ci transfigureaza trecutul si il transmite ca spirit de comuniune. Prin urmare, consideram ca avem inca multe de facut pentru a restaura monumentele, carti de identitate ale demnitatii si creativitatii poporului roman. Aceste flori ale spiritului generatiilor trecute pot fi smulse si strivite sau pretuite si cultivate. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana trebuie sa sporeasca grija noastra pentru monumentele istorice nationale, dovezi majore ale dimensiunii europene a culturii romanesti. Astfel, apreciem proiectul de restaurare si consolidare a Cetatii Neamt precum si organizarea Festivalului de Arta Medievala „Zilele Cetatii Neamt”, ce readuce intr-o cetate faimoasa a Sfantului Voievod Stefan cel Mare slujba de priveghere, arta populara, traditiile sfinte si obiceiurile stramosesti, pastrate din generatie in generatie. Sfintirea Paraclisului „Sfantul Nicolae” din Cetatea Neamt, evenimentele culturale si momentele artistice vor readuce in inimile participantilor valorile autentice, care ne ofera identitate in istorie si ne inspira pentru viitor.

Felicitam pe toti organizatorii acestui eveniment cu profunde semnificatii religioase, spirituale si culturale si le multumim, totodata, pentru acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Orasului Targu Neamt. Rugam pe Preamilostivul Dumnezeu sa ii ocroteasca pe toti credinciosii de pe plaiurile moldave si pe toti romanii de pretutindeni, sa ne ajute tuturor sa pastram si sa cultivam bogatia patrimoniului nostru national, ca pe o lumina transmisa din generatie in generatie, ca pe o faclie de Inviere spirituala si ca pe o coroana a demnitatii noastre romanesti.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

03 Iulie 2009

Vizualizari: 660

Voteaza:

Mesajul Preafericitului Daniel, la Festivalul de Arta Medievala Zilele Cetatii Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE