Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la slujba inmormantarii teologului ortodox francez Olivier Clement


Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la slujba inmormantarii teologului ortodox francez Olivier Clement, 20 ianuarie 2009

Olivier Clement - un teolog marturisitor intr-o lume secularizata

Plecarea din aceasta lume a marelui teolog ortodox francez Olivier Clement reprezinta o imensa pierdere pentru Biserica Ortodoxa. Teolog renumit, istoric si om de litere, acesta s-a remarcat prin daruri deosebite.


Mai intai, Olivier Clement ramane in constiinta Bisericii ca un mare marturisitor al credintei crestine, in general, si al credintei crestine ortodoxe, in special, intr-un timp secularizat si confruntat cu numeroase ideologii atee si nihiliste. Purtator al unei vaste culturi laice si al unei profunde reflectii teologice, Olivier Clement si-a pus toate cunostintele sale in slujba marturisirii valorilor si frumusetilor nepieritoare ale Ortodoxiei. Puternic ancorat in credinta Sfintilor Parinti, Olivier Clement a stiut, cu mult talent si cu multa inteligenta, sa prezinte Ortodoxia omului de astazi ca fiind credinta crestina cea mai mistica si cea mai bogata din punct de vedere duhovnicesc, de o actualitate existentiala fascinanta.


In acelasi timp, Olivier Clement a fost un teolog inspirat care a stiut sa imbine credinta si cultura, sacrul si socialul. Teolog laic, el iubea profund Liturghia Bisericii apropiindu-se cu smerenie de taina prezentei lui Hristos in Sfanta Euharistie.


Orator captivant si scriitor remarcabil, Olivier Clement ramane in constiinta celor care l-au ascultat sau citit un teolog al tainei persoanei in comuniune divino-umana si al luminii pascale. Prin recunoasterea tainei persoanei umane, el acorda omului o valoare vesnica fundamentata in marea taina a Persoanelor divine ale Preasfintei Treimi. De asemenea, intr-o lume nihilista, marcata de scepticism si de indoiala, Olivier Clement a marturisit pe Hristos cel Rastignit si Inviat ca fiind sensul ultim al existentei persoanei umane, al istoriei si al universului, caci singur Hristos este biruitorul pacatului, al iadului si al mortii.


Cu recunostinta fata de Dumnezeu pentru darul pe care l-a facut Bisericii Sale in persoana lui Olivier Clement, rugam pe Domnul Hristos cel Inviat sa aseze sufletul sau in ceata dreptilor si sa-i daruiasca odihna in lumina si dragostea Preasfintei Treimi.

Vesnica sa-i fie pomenirea!

+ DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro

 

.

19 Ianuarie 2009

Vizualizari: 338

Voteaza:

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la slujba inmormantarii teologului ortodox francez Olivier Clement 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE