Criza in care se gaseste lumea, care constituie o preocupare generala in ultimii ani, isi are radacina in criza morala, in lipsa credintei adevarate a oamenilor, din care a generat lipsurile financiare, resimtite de cei mai multi dintre semenii nostri. In legatura cu acest subiect, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a precizat ca aceasta criza materiala cu siguranta are in spatele ei o criza morala.
„Cand Domnul era pe pamant vindeca neputintele oamenilor, de multe ori spunea „sa nu mai pacatuiesti ca sa nu iti fie mai rau”, adica boala, suferinta avea la capatul ei cauza principala: pacatul. Ar trebui intai sa fie tamaduita criza morala si, implicit, s-ar tamadui si criza materiala. Oamenii lipsiti de morala acumuleaza la nesfarsit bunuri materiale, pe care, dupa vorba Domnului Hristos, le rod moliile, dar le depoziteaza, tin miliardele pentru ei, nu are nicio relevanta ca semenii lor mor de foame.
Pentru a ilustra anevointa bogatului de a fi fericit, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a evocat cateva episoade din nuvela Moara cu noroc a lui Ioan Slavici, unde familia unui personaj a trait in fericire si liniste desi fusese saraca, liniste si fericire care s-au tulburat o data cu imbogatirea. Un exemplu se gaseste si in Comoara.
„Rarisim gasim oameni bogati care sunt fericiti, pentru ca, vorba lui Slavici, linistea colibei tale te face fericit. Pentru unii el este un autor moralizator, dar trebuie sa fie si un autor de genul acesta”, a adaugat ierarhul.
Rezolvarea crizei, atat morale, cat si materiale, este intr-un singur punct: o credinta serioasa. Aici ar fi rezolvarea si pentru cei saraci carora le lipsesc multe, dar ceea ce nu se castiga cu efort nu poate sa aduca multumire. Dupa cum ne invata Mitropolitul Clujului, omul sarac, daca are credinta puternica, razbeste asupra saraciei, iar credinta se intareste prin participare la viata liturgica a Bisericii.
Sursa: radiorenasterea.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.