Mitropolitul Andrei Saguna

Andrei Saguna s-a nascut in 1808, la Miskolt, in Ungaria, intr-o familie de aromani.

A studiat filozofia, dreptul si teologia, fiind hirotonit episcop in anul 1848, la Carlovit. Dupa hirotonie, noul arhiereu spunea: „Pe romanii transilvaneni, din adancul lor somn vreau sa-i trezesc si cu voia catre tot ce e adevarat, placut si drept sa-i indrumez!”

In calitate de mitropolit prezideaza Marea Adunare Nationala de la Blaj si organizeaza invatamantul in Transilvania.

In august 1850 deschide la Sibiu Tipografia eparhiala, intemeiata din bani personali.

In ianuarie 1853 se intemeiaza „Telegraful Roman”, singurul ziar din Romania cu aparitie neintrerupta pana astazi.

Incepand cu anul 1855, Saguna reorganizeaza invatamantul teologic din Sibiu sub forma unui Institut de Teologie si Pedagogie. A organizat peste 800 de scoli primare confesionale. Tot sub indrumarea lui au fost intemeiate gimnaziile ortodoxe din Brasov si Brad. Gimnaziul de la Brasov, inaugurat in 1850, este una dintre cele mai vechi scoli superioare romanesti.

Mitropolitul Saguna sprijina infiintarea Asociatiei Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, cunoscuta sub numele ASTRA, cu rol insemnat in emanciparea culturala si politica a romanilor din Transilvania.

Printre membrii de seama ai ASTREI s-au numarat Andrei Saguna (care a fost si primul presedinte), George Barit, Timotei Cipariu, Ioan Puscariu, viitorul patriarh Miron Cristea, Vasile Goldis, Onisifor Ghibu si Octavian Goga.

Mitropolitul Andrei Saguna a trecut la Domnul pe 28 iunie 1873, fiind inmormantat in cripta Mausoleului de la Rasinari, de langa Sibiu.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

01 Iunie 2011

Vizualizari: 443

Voteaza:

Mitropolitul Andrei Saguna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE