Mitropolitul Bartolomeu Anania a facut pace la Valani


Mitropolitul Bartolomeu Anania a facut pace la Valani

La crererea a peste 30 de preoti ortodocsi din zona Beiusului, in data de 2 aprilie 2008, mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a facut o vizita la Oradea pentru a discuta conflictul religios iscat la Valani. Solutia a fost construirea unei alte biserici ortodoxe.

In urma conflictelor aparute in ultimele luni intre ortodocsi si Greco-catolici in Valanii de Beius, duminica, 31 martie 2008, peste 30 de preoti din zona Beiusului au cerut sprijinul forurilor superioare ierarhice ale Bisericii Ortodoxe Romane in scopul "gasirii unei solutii fara compromis pentru dezamorsarea conflictului". Astfel, preotii semnatari au cerut IPS Bartolomeu Anania sa vina in Eparhia Oradiei pentru a discuta si gasi solutii canonice in ceea ce priveste viitorul parohiei ortodoxe din Valani.

Mitropolitul a raspuns prompt cererii preotilor bihoreni si marti, 1 aprilie, in jurul orei 16.

00 a anuntat Centrul Eparhial Oradea ca in ziua urmatoare va veni la Oradea pentru a dezbate acest subiect. In timpul discutiilor, de la Oradea, PS Sofronie, episcopul Oradiei, a propus slujirea alternative si impreuna slujirea dintre ortodocsi si Greco-catolici in parohiile unde bisericile trebuiesc retrocedate. La cererea preotilor din zona Beiusului, IPS Bartolomeu, a hotarat ca in satul Valani sa se construiasca o alta biserica ortodoxa, iar pana atunci, credinciosii ortodocsi sa isi savarseasca slujbele religioase in alta parte. In acest sens, primarul comunei Uileacul de Beius, Ioan Balint, a pus la dispozitia credinciosilor ortodocsi, caminul cultural din Valani pe care sa-l amenajeze pentru slujirea religioasa provizorie, "slujirea alternativa este doar o masura de stricta necessitate, pentru cazurile in care chiar nu este de loc unde sa se slujeasca", spune mitropolitul Bartolomeu. In cadrul discutiilor de la Episcopia Oradiei, mitropolitul de la Cluj a promis preotului paroh de la Valani, Dorin Buda, ca va sprijini comunitatea ortodoxa din sat cu proiectul gratuit al unei noi biserici si bani pentru constructia noului lacas de cult. In cadrul sedintei de urgenta de la Episcopia Oradiei, mitropolitul Clujului, si-a manifestat dorinta ca in aceasta primavera sa sfinteasca piatra de temelie a noului lacas din satul Valani indemnandu-i totodata pe preotii din alte sate unde sunt probleme asemanatoare, sa urmeze acest exemplu, asigurandu-i ca le va fi alaturi de cate ori va fi solicitat.

Implicat in cadrul evenimentelor de la Valani, comandantul Politiei Bihor, Liviu Popa, a donat pentru noua biserica suma de 1000 lei. In perioada conflictelor religioase de la Valani, cei doi episcopi de Oradea, Sofronie Drincec si Virgil Bercea, au fost impreuna la Ierusalim pentru a sarbatori Pastele romano-catolic. Intorsi in tara, cei doi episcopi oradeni, au intocmit un comunicat de presa in care indemna la pace si buna intelegere.

In present in satul Valani sunt conform ultimului recensamant 268 ortodocsi si 30 greco-catolici. Ortodocsii din Valani au cerut despagubiri pentru investitiile facute in biserica in ultima perioada. Reprezentantul Episcopiei Greco-catolice a spus ca aceasta este o chestiune despre care nu are ce sa declare.

In cursul zilei de miercuri 2 aprilie, cei doi preoti ortodox si catholic din Valani s-au intalnit pentru a discuta chestiuni referitoare la viitorul celor doua comunitati religioase din sat.

prof. Cristian Marc

.

02 Aprilie 2008

Vizualizari: 815

Voteaza:

Mitropolitul Bartolomeu Anania a facut pace la Valani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE