Aproape doua mii de credinciosi de pe Valea Tiblesului, dar nu numai, au participat marti, 21 mai 2013, la hramul Manastirii bistritene Dobric. Slujbele au inceput aici inca din ajunul praznicului cu Privegherea si au culminat cu Sfanta Liturghie oficiata de Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, inconjurat de un sobor de peste 30 de preoti si diaconi. De la centrul Eparhial, Inaltpreasfintia sa a fost insotit de Pr. Inspector Nicolae Buda, Exarhul Manastirilor din Arhiepiscopie, Arhimandritul Dumitru Cobzaru si Consilierul pe probleme de misiune si protocol, Arhid. Claudiu Grama.
Din sobor au mai facut parte protopopul de Beclean, Pr. Doru Zinveliu si alti stareti si duhovnici ai manastirilor din Arhiepiscopia Clujului. In cuvantul de invatatura, parintele mitropolit le-a vorbit celor prezenti despre modelul Sfintilor Imparati Constantin si Elena pentru societatea de astazi: "Sfintii Imparati Constantin si Elena ne-au adunat la hramul manastirii de la Dobric. Cei prezenti la hram dorim sa-i imitam pe Sfantul imparat Constantin si pe evlavioasa lui mama, Elena. Si poate ca nu vom tine minte toate virtutile pe care le-au avut, dar trei dintre virtuti: intelepciunea lui Solomon, blandetile lui David si dreapta credinta a Apostolilor. In ce priveste intelepciunea, atunci cand toata lumea era pagana, Dumnezeu i-a dat intuitia sa inteleaga ca viitorul este al Bisericii Crestine. Sfantul imparat Constantin a fost cel care a pus bazele Europei moderne, prin credinta in Domnul Iisus Hristos. Pentru ca Europa si nu numai are temelie crestina. El a avut intelepciunea aceasta, intuitia aceasta pentru progresul Europei sa dea libertate crestinismului, mai mult sa sprijine propovaduirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos. Ce paralela am putea face? Europa sau Uniunea Europeana de astazi, care tot cauta solutii si trece prin criza si-ar gasi echilibrul tot acolo, in credinta in Domnul Iisus Hristos”. Credinciosii prezenti au putut asculta in cadrul Sfintei Liturghii mai multe pricesne interpretate de solistii de muzica populara Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna si un grup de fete din zona, imbracate in costume populare. La finalul Liturghiei, parintele duhovnic Siluan Farcas a fost ridicat de IPS Andrei la rangul de protosinghel. Totodata ierarhul a oferit diplome de aleasa cinstire participantilor la simpozionul dedicat Sfintilor Imparati Constantin si Elena organizat la Manastirea de la Dobric.
Tot in aceeasi zi, Mitropolitul Clujului a pus piatra de temelie pentru Caminul pentru persoane varstnice cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena” ce va fi construit in curtea Manastirii.
Asezamantul monahal de la Dobric a fost infiintat initial ca schit in 1992, iar dupa un an a devenit manastire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena”. De asemenea manastirea are o bisericuta din lemn cu hramul "Sfantul Evanghelist Luca” construita in stil maramuresean de catre mesterii din Barsana in 30 de zile. In momentul de fata se lucreaza la biserica mare de zid cu hramul "Adormirea Maicii Domnului”, dupa cum am aflat de la maica stareta Veronica Cotofana. In cadrul manastirii Dobric functioneaza de cativa ani si caminul de batrani, "Aurel si Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de batrane, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar manastirea, pe cheltuiala ei, le poarta de grija.
Sursa: mitropolia-clujului.ro
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.