Mitropolitul de Irinopoulis, in pelerinaj la manastiri din Moldova si Bucovina

Inalt Preasfintitul Parinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopoulis (Tanzania), s-a aflat, de la mijlocul saptamanii trecute, in Moldova, la invitatia IPS Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Timp de cateva zile, IPS Dimitrios a cunoscut viata monahala din cateva manastiri moldave.

IPS Dimitrios a fost prezent, alaturi de IPS Teofan si PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-Vicar patriarhal, sambata, 28 august, la slujba de resfintire a bisericii parohiale din localitatea Damuc, Protopopiatul Piatra Neamt. Duminica a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea Secu, alaturi de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. IPS Dimitrios a dorit sa vada o manastire de maici dintre cele cu obste mai numeroasa, mai ales ca in perioada cat a fost student la Tesalonic a auzit foarte mult vorbindu-se despre manastirile Agapia si Varatec.

Auzise mult si despre Manastirea Putna. IPS Teofan alaturi de IPS Dimitrios au hotarat sa viziteze, duminica seara, Manastirea Agapia, unde au stat doua ore. Duminica, IPS Dimitrios a ajuns la Manastirea Putna din judetul Suceava. Luni dimineata a asistat la slujba Sfintei Liturghii, in cadrul careia s-a impartasit, dupa care a vizitat Manastirea Sucevita. S-a intors in Iasi si a facut o plimbare prin Copou si pe strada Sararie.

Mitropolitul misionar a povestit despre viata in Africa

Atat IPS Dimitrios, cat si delegatia care l-a insotit au ramas uimiti de tot ceea ce au vazut, comparand adesea manastirile noastre cu cele din Sfantul Munte Athos. „La manastirile pe care le-a vizitat, IPS Dimitrios a fost primit cu multa bucurie. Unii dintre monahi stiau despre IPS Dimitrios, dupa ce IPS Teofan a vizitat Tanzania, in luna ianuarie a acestui an, si l-au asteptat ca pe o curiozitate pe Mitropolitul misionar care pastoreste o eparhie in Tanzania. La intalnirile pe care IPS Dimitrios le-a avut cu monahii sau monahiile din Moldova si Bucovina, a povestit cum este viata in Africa si care sunt indatoririle unui misionar. Lucrurile pe care le-a povestit IPS Dimitrios i-a sensibilizat pe multi dintre calugari. Unii au hotarat sa se roage mai mult pentru cei pe care nu-i pot vedea, care nu se afla intotdeauna in imediata vecinatate, pentru cei din Africa. De-a lungul anilor, IPS Dimitrios a contactat mai multe boli (de cinci ori malarie, tifos etc.), pe care le-a tratat in spitalele din Grecia. Calugarii au aflat ca in Africa mor in fiecare zi aproape 3.000 de copii din cauza bolilor sau a foamei. Adesea pronuntau cuvantul «amazing». Nu s-au asteptat ca asezarile monahale sa fie ingradite de ziduri groase, asa cum vedem la manastirile din Athos, si sa aiba obsti atat de numeroase. Cand am povestit despre nou infiintata manastire, Sihastria Putnei, din judetul Suceava, si am spus ca are 40 de vietuitori, IPS Dimitrios a ramas, de asemenea, uimit. In zilele noastre, rar mai gasesti in Grecia manastiri cu atatia vietuitori. Slava lui Dumnezeu pentru toate“, ne-a relatat protos. Nicodim Petre, secretar la Cancelaria eparhiala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. (Constantin Ciofu)

.

02 Septembrie 2010

Vizualizari: 576

Voteaza:

Mitropolitul de Irinopoulis, in pelerinaj la manastiri din Moldova si Bucovina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE