Mitropolitul Kievului, insotit de trei episcopi si trei clerici din Ucraina, va participa, sambata, la slujba de canonizare a Cuviosului Ierarh Pahomie de la Gledin, judetul Bistrita-Nasaud. La acelasi eveniment este asteptata si o delegeatie de preoti greci, dar si reprezentanti ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in frunte cu Patriarhul Teoctist.
Preotul paroh Ioan Titieni de la parohia Gledin, comuna Monor, a declarat, marti, ca marea sarbatoare ortodoxa de la Gledin se va desfasura pe parcursul a doua zile si va incepe vineri, la ora 18.00, cu ultimul parastas pentru Pahomie episcopul, dupa care va urma prima Vecernie intru cinstirea Sfantului de la Gledin si Utrenia.
Sambata, incepand cu ora 9.
Raspunsurile la Strana vor fi date vineri seara de maicutele de la Piatra Fantanale, iar sambata - de corul Facultatii de Teologie din Cluj-Napoca, dirijat de preotul profesor universitar doctor Vasile Stanciu.
Sfantul Sinod al BOR a aprobat canonizarea Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, avand ziua de sarbatorire la 14 aprilie, incheindu-se astfel dosarul de trecere in randul sfintilor a ierarhului bistritean, deschis in urma cu trei ani la propunerea inalt Prea Sfintitului Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
Cuviosul Pahomie (cu numele de botez Petru, se pare- n.r.) s-a nascut in preajma anului 1674, in satul Gledin de pe Valea Sieului. Un pomelnic pastrat la schitul Pocrov aminteste ca inca din tinerete Pahomie a trecut in Moldova, ca foarte multi tineri ardeleni din vremea aceea, si a fost primit ca frate la Manastirea Neamt, unde erau foarte multi calugari veniti din Ardeal. in 1697, la varsta de 25 de ani, a fost calugarit. Dupa moartea parintelui egumen Ioan, obstea marii lavre a Neamtului il numeste, la nici treizeci de ani, in fruntea ei, pe care o conduce pana in anul 1704. Apoi a parasit manastirea si a plecat la Kiev, unde a stat doi ani. Aici, la Lavra Pecerska, il cunoaste pe Sfantul Dimitrie al Rostovului, caruia ii devine ucenic. Se intoarce la Manastirea Neamt in 1706 si se hotaraste sa aleaga sihastria intr-o padure langa Muntele Chiriacul. Auzind despre viata sa, domnitorul, cu mitropolitul, episcopii si egumenii manastirilor au hotarat sa-l cheme episcop de Roman. A pastorit aici sapte ani si trei luni. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat in Biserica Sfantul Nicolae, la 8 noiembrie 1711. La 1 martie 1714, Pahomie paraseste de buna voie scaunul arhieresc. A venit la Neamt, unde a stat patru zile, si de aici s-a retras, din nou, langa Muntele Chiriacu. Aici, la Pocrov, a construit locas de rugaciune, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Dupa multe necazuri, Pahomie a pornit in pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska. A trecut la cele vesnice la 14 aprilie in anul 1724 si moastele lui sunt pastrate pana astazi in Paraclisul Sfantul Stefan din Lavra Pecerska. Istoricul Nicolae Iorga afirma despre ierarhul Pahomie ca a fost "cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp". Activitatea lui ca ierarh si monah, preocuparile si conceptiile sale - cuprinse in special in testamentul sau scris la Lavra Pecerska - au generat un curent innoitor in viata monahala a Bisericii moldovene din acel secol. Realizarile lui Paisie Velicikovski sunt strans legate de reusitele duhovnicesti si de ravna pentru cunoastere a episcopului Pahomie si ale ucenicilor lui, care au facut din sihastria de la Pocrov un adevarat centru de cultura bisericeasca. In urma cu zece ani, cand au descoperit ca Sfantul Pahomie s-a nascut in satul lor, localnicii au sarbatorit, an de an, ziua de 14 aprilie cu mare fast. De fiecare data, la slujbe a participat si cate un episcop. (D.C.)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.