Moastele Sfantului Mare Mucenic Mercurie vor fi scoase spre inchinare


Moastele Sfantului Mare Mucenic Mercurie vor fi scoase spre inchinare

 

Sambata, 24 noiembrie, la ora 15.00 vor fi scoase spre inchinare moastele Sfantului Mare Mucenic Mercurie, la Biserica Ortodoxa "Sfantul Mare Mucenic Mercurie" din Cartierul Titan din Bucuresti ( Str. Constantin Brancusi, nr.11, sector 3). Programul liturgic cuprinde in aceeasi dupa-amiaza, incepand cu ora 16,00, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Mercurie, Litie, Vecernie iar duminica dimineata, incepand cu ora 08.

00, Utrenia si Sfanta Liturghie.

 

Sf. Mare Mucenic Mercurie a fost de neam scit, conducator de osti si sfetnic al imparatilor romani Decius (249-251) si Valerian (253-260 ). Devenit crestin prin Sfantul Botez si aparator nebiruit al crestinatatii, a cazut in dizgratie, fiind intem­nitat, torturat si ucis in orasul Cezareea din Capadocia, in a 25-a zi a lunii noiem­brie. "Iar a doua zi dupa taierea sfantului, s-a aflat trupul lui alb ca zapada si iesea dintr-insul buna mireasma de mir de multpret si tamaie.

 

Pentru o minune ca aceea, multi au crezut in Hristos. Apoi sfantul trup a fost pus cu cinste la loc insemnat, care dadea multe tamaduiri celor bonavi" (din "Acatistul si viata Sfantului Mare Mucenic Mercurie" compus de preotul Paul Lepadatu). In Cezareea (azi Caizarieh - Turcia) a fost o episcopie crestina pe care a ocu­pat-o odata, Sf. Vasile cel Mare. Pentru a se perpetua amintirea ei, Sinodul din Constantinopol, in timpul patriarhului Sofronie, a decis la 10 octombrie 1776, ca mitropolitul din Bucuresti sa poarte si titlul de "loctiitor al Chesareei Capadociei".

 

.

22 Noiembrie 2007

Vizualizari: 1011

Voteaza:

Moastele Sfantului Mare Mucenic Mercurie vor fi scoase spre inchinare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE