Moastele Sfantului Sava cel Sfintit sunt prezente intr-o noua racla

Sfantul Sava s a nascut in Capadocia, in jurul anului 439, din parinti crestini, Ioan si Sofia. Il intalneste pe Cuviosul Eftimie cel Mare (pomenit pe 20 ianuarie), care l a sfatuit pe Sfantul Sava sa si traiasca viata calugareasca in obstea condusa de Sfantul Cuvios Teoctist (pomenit pe 3 septembrie). Dupa trecerea la cele vesnice a Cuviosului Teoctist, Sfantul Sava se retrage in pustia din apropierea manastirii (wadi Mukellik). Venea la manastire doar sambata, pentru slujba Privegherii si impartasanie. Dupa cativa ani de viata pustiniceasca ajunge in apropierea Manastirii Sfantului Ghersim de la Iordan.

In anul 484, impreuna cu mai multi ucenici ridica manastirea care ii poarta numele. A alcatuit Tipicul sfintelor slujbe de care Biserica tine seama si in prezent.

Dupa cinci ani de viata pustniceasca, timp in care a tinut legatura cu Sfantul Eftimie, Sfantul Sava s a salasluit in preajma Manastirii Sfantului Gherasim al Iordanului (pomenirea pe 4 martie). Atunci au inceput sa se adune ucenici in jurul lui. In aceasta situatie, la indemnul celui care acum devenise Ava, in anul 484 a fost sapata o biserica rupestra, care a si devenit centrul viitoarei Lavre palestiniene, vestita astazi in intreaga lume ortodoxa. Mai tarziu, in aceasta zona a pustiului Iordanului au fost intemeiate sapte manastiri cu viata de obste. In timpul pastoririi Patriarhului Salust al Ierusalimului (486 493), monahii pustiilor palestiniene au solicitat numirea lui Sava ca arhimandrit si conducator al manastirilor aflate in preajma Sfantului Mormant.

Moastele Sfantului Sava au fost au fost puse pe 13 octombrie 2018, in prezenta Preafericitului Parinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, intr-o noua racla, realizata la initiativa Mitropolitului Nicolae de Mesogaia.

 

.

16 Octombrie 2018

Vizualizari: 559

Voteaza:

Moastele Sfantului Sava cel Sfintit sunt prezente intr-o noua racla 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE