Monografia Parohiei Timisoara-Iosefin

La Editura „ Invierea” a Arhiepiscopiei Timisoarei a aparut recent lucrarea „ Iosefinul ortodox. Contributii monografice” a preotului Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Volumul apare cu bincecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Nicolae,Mitropolitul Banatului si cu purtarea de grija a Preasfintitului Parinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Lucrarea debuteaza cu o „ Recomandare” a Intaistatatorului Banatului in care este evidentiata importanta lucrarii de fata pentru istoria bisericeasca din aceasta parte a tarii.

Cartea scrisa de pr.

Ionel Popescu face o incursiune in istoria parohiei din cel mai nou cartier istoric al Timisoarei, Iosefinul, intemeiat in anul 1744, si care s-a numit la inceput Maierele german, dupa numele primilor sai locuitori. Astfel, este prezentata situatia politico-religioasa a orasului de pe Bega, la data infiintarii parohiei, fiind expuse totodata, si numeroase date biografice ale ctitorilor si ale primilor slujitori. In acelasi timp,volumul prezinta numeroase informatii referitoare la arhitectura lacasului de cult, pictura acestuia, corul parohial, tipografia parohiala, biblioteca si arhiva, precum si cantina sociala a parohiei. In paginile lucrarii sunt mentionate si activitatile pastoral misionare si culturale importante desfasurate de- a lungul anilor in parohie, prin contributia Societatii social filantropice „ Sfanta Maria” si a Fundatiei „ Preot Ioan Olariu”. In finalul lucrarii sunt prezentate o serie de informatii privind lucrarile de dotare si reamenajare realizate la sfantul lacas intre anii 2001-2012. Volumul, tiparit la editura Arhiepiscopiei Timisoarei, apare in conditii grafice de exceptie, paginile fiind imbogatite de numeroase imagini si fotografii de arhiva din viata parohiei.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

 

.

22 Iunie 2012

Vizualizari: 369

Voteaza:

Monografia Parohiei Timisoara-Iosefin 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

ParohiaTimisoara Iosefin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE