Monument istoric de categoria "A", lasat de izbeliste
In urma cu trei secole, oamenii din satul maramuresean Sarbi (comuna Budesti) au pus mana de la mana pentru a-si construi un lacas de cult. Asa a aparut Biserica "Sfantul Nicolae", Josani - cum ii spuneau satenii. Insa odata cu trecerea anilor, timpul si-a lasat amprenta pe constructie. Dupa cum spune si preotul din sat, Ioan Capolna, biserica de lemn de atunci, al carei hram s-a schimbat in urma cu un deceniu in "Sfanta Paraschiva", se afla intr-o avansata stare de degradare: "Biserica din lemn este un monument istoric ce dateaza din anul 1667 si nu a fost niciodata restaurata, tocmai pentru ca satenii nu au dreptul sa intervina in niciun fel la lacasul de cult".
La pomeni, nu e pericol
Vitregita de atentia Ministerului Culturii si a autoritatilor judetene, biserica din Sarbi este un real pericol pentru credinciosi.
Monument de categoria A
Construita initial in 1642, pe locul vechii biserici "Sfantul Nicolae", biserica lasata de izbeliste are o inaltime impresionanta, 38 de metri, si este singura din Maramures al carei turn este impodobit cu patru turnulete de colt, simbolizand libertatea pe care Sfatul Batranilor o avea in acordarea pedepsei capitale. Despre biserica din Sarbi se spune ca ar fi fost ctitorita ca semn al divinitatii pe locul unde o lumanare se tot aprindea in seara de Paste, desi oamenii incercau mereu sa o stinga. In biserica din "Josani" este pastrata si astazi camasa de zale si coiful atribuite haiducului Pintea Viteazul, precum si arme cumparate in sec. XIX de obstea satului.
Sursa: Estrada Maramureseana
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.