Monument istoric de categoria A, lasat de izbeliste


Monument istoric de categoria "A", lasat de izbeliste

In urma cu trei secole, oamenii din satul maramuresean Sarbi (comuna Budesti) au pus mana de la mana pentru a-si construi un lacas de cult. Asa a aparut Biserica "Sfantul Nicolae", Josani - cum ii spuneau satenii. Insa odata cu trecerea anilor, timpul si-a lasat amprenta pe constructie. Dupa cum spune si preotul din sat, Ioan Capolna, biserica de lemn de atunci, al carei hram s-a schimbat in urma cu un deceniu in "Sfanta Paraschiva", se afla intr-o avansata stare de degradare: "Biserica din lemn este un monument istoric ce dateaza din anul 1667 si nu a fost niciodata restaurata, tocmai pentru ca satenii nu au dreptul sa intervina in niciun fel la lacasul de cult".

La pomeni, nu e pericol

Vitregita de atentia Ministerului Culturii si a autoritatilor judetene, biserica din Sarbi este un real pericol pentru credinciosi.

De altfel, parintele Capolna spune ca "in urma cu doi ani, limba unui clopt a cazut si, din cauza faptului ca lemnul este mult prea vechi, au cazut si parti din catapeteasma, zidul ce desparte altarul de naos. "De cinci ani s-au trimis sesizari la minister, insa abia dupa doi ani am primit un raspuns. In ceea ce priveste reconditionarea bisericii, nu s-a facut nimic", a declarat preotul. Desi biserica sta sa cada din cauza alunecarilor de teren si a lemnului prea vechi sa sustina o asemenea greutate, primarul comunei Budesti, Liviu Tamas, crede ca "locasul de cult nu reprezinta niciun pericol, deoarece nu se oficiaza slujbe, decat pomeni, dar si acelea foarte rar. Oamenii sunt increzatori ca odata ce am primit promisiuni de restaurare, biserica va fi salvata". In fapt, credinciosii prezenti duminica de duminica la singura biserica din sat, "Sfanta Paraschiva" Susani, restaurata de curand, si-au pierdut nadejdea ca autoritatile vor salva monumentul istoric, fiind convinsi ca vor trebui sa apeleze la aceeasi "strategie" pe care au adoptat-o in cazul bisericii recent restaurate. "Satenii sunt hotarati ca in aceasta primavara, in cazul in care nu primim sprijin, sa reconditioneze ei lacasul, la fel cum au procedat la cealalta biserica", marturiseste preotul Capolna.

Monument de categoria A

Construita initial in 1642, pe locul vechii biserici "Sfantul Nicolae", biserica lasata de izbeliste are o inaltime impresionanta, 38 de metri, si este singura din Maramures al carei turn este impodobit cu patru turnulete de colt, simbolizand libertatea pe care Sfatul Batranilor o avea in acordarea pedepsei capitale. Despre biserica din Sarbi se spune ca ar fi fost ctitorita ca semn al divinitatii pe locul unde o lumanare se tot aprindea in seara de Paste, desi oamenii incercau mereu sa o stinga. In biserica din "Josani" este pastrata si astazi camasa de zale si coiful atribuite haiducului Pintea Viteazul, precum si arme cumparate in sec. XIX de obstea satului.

Sursa: Estrada Maramureseana

.

17 Februarie 2008

Vizualizari: 611

Voteaza:

Monument istoric de categoria A, lasat de izbeliste 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ioan capolna Postat la 2010-06-21 12:44

    In biserca monument istoric Sarbi- josani s-a sluit, se slujeste si se va sluji.In satul Sarbi sunt doua biserici Sarbi- Susani si Sarbi-Josani, in ele slujindu-se de la construirea lor;anul 1532 respectiv 1665.Bisericile apartin comunitatii ortodoxe majoritare 87%.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE